Premierul Florin Cîţu a declarat la Comitetul de Coordonare Judeţean al PNL Cluj, că unele estimări care vor fi anunţate indică o creştere economică de aproape două cifre în România, pentru anul în curs.

„Noi toţi suntem aici pentru că noi credem în liberalism şi credem că doar prin liberalism putem să dezvoltăm România. Am arătat în aceste câteva luni de guvernare că dacă investeşti – şi apropo, anul acesta, primul trimestru, este pentru prima oară în istorie în ultimii 30 de ani când creşterea economică se datorează în totalitate investiţiilor. Nu a mai fost niciodată aşa ceva. Am schimbat paradigma. Arătăm că prin investiţii, ceea ce înseamnă liberalism pur, poţi să dezvolţi România. Ştiţi foarte bine, creşterea economică de anul acesta este estimată la a fi cea mai mare din Uniunea Europeană, 7,4%. Vă vând un mic secret, urmează alte estimări, care vor duce creşterea economică aproape de două cifre. O să avem o creştere anul acesta puternică. Eu sper să se adeverească, să avem o creştere economică cu cel puţin 10% anul acesta, în 2021”, a declarat Florin Cîţu.

Prim-ministrul Cîţu a participat la Comitetul de Coordonare Judeţean al PNL Cluj, iar la finalul discursului său a prezentat o parte dintre liderii judeţeni care au anunţat că susţin echipa sa pentru alegerea în funcţia de preşedinte al partidului.

Directorul FMI este optimist

Economiile ţărilor din Europa Centrală şi de Est vor creşte mai rapid decât cele ale ţărilor din Europa Occidentală în următorii ani, a declarat, de curând, directorul Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.

Cu prilejul unui summit al Iniţiativei celor trei mări, organizat zilele acestea la Sofia, Georgieva a spus că Produsul Intern Brut combinat ale celor 12 ţări membre UE, regrupate sub umbrela Iniţiativei celor trei mări, ar urma să revină în acest an la nivelul înregistrat înaintea pandemiei de COVID-19.

„Ne aşteptăm ca 2021 să fie anul când regiunea va ajunge la nivelul PIB-ului din 2019, înaintea multor altor regiuni ale lumii”, a spus directorul general al FMI.

Georgieva a mai spus că economiile din CEE au înregistrat anul trecut o contracţie, medie, de aproximativ 4%, adică jumătate din contracţia înregistrată de Europa Occidentală în pandemie. Însă între 2021 şi 2025, ţările regrupate sub umbrela Iniţiativei celor trei mări ar urma să înregistreze o creştere economică anuală cu 1,2% mai mare decât cea a ţărilor din Europa Occidentală.