Rareș Bogdan este de părere că România are peste 95% șanse să intre în spațiul Schengen. El a spus că ar paria cu mai multă încredere pe intrarea României în Schengen.
„Cehia a decis să pună pe Consiliului JAI accesul în spațiul Schengen. Va fi și reuniunea COREPER care va lua o decizie pentru viitorul Consiliu.
Va fi și reuniunea PPE de la Atena, acolo vor fi lideri din 9 țări. Klaus Iohannis va fi la aceeași masă cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer”, a arătat liderul PNL.
El a arătat că va fi și o reuniune, un semi-consiliu la Tirana cu Ursula von der Leyen, unde se va discuta și despre problema energiei, dar și despre Schengen.
„Mai sunt și 2 momente în 2 Parlamente naționale: Suedia și Olanda. Cu Suedia a fost un accident, este un reglaj politic intern. Nu avem semnale că nu am obține votul din comisia de politică externă din Parlamentul Suediei.
Mai există și decizia pe care o va lua parlamentul de la Haga. Austria a avut două poziționări care ne-au speriat: prin ministrul de interne și cancelarul Nehammer”, a comentat Rareș Bogdan.
Austria dorește să negocieze în forță cu România pentru că se află în ruta migranților
Liberalul a explicat că Austria doar dorește să negocieze în forță cu România, pentru că se află în ruta migranților.
„Au 85.000 de migranți în Austria, 75.000 de migranți sunt ilegali. Noi am arătat pe ruta România-Serbia, 20-40 de migranți pe zi forțează granița. Pe granița cu Ungaria, granița se forțează de 800-1000 de ori pe zi. Marea parte a migranților din Austria nu au ajuns prin România, ci pe ruta balcanică”, a spus liderul PNL.
Acesta a spus că partidul ministrului de Interne din Austria Inferioară se află pe cel mai slab loc din ultimii 60 de ani. Cred că vom ajunge la o negociere cu Austria, președintele Iohannis se va afla la aceeași masă cu cancelarul Nehammer”, a declarat Rareș Bogdan, prim vicepreședinte PNL și europarlamentar, pentru Aleph News.
Olanda nu a acționat niciodată singură când și-a exercitat dreptul de veto
Prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit și despre problemele pe care le întâmpină România în aderarea la spațiul Schengen:
„Olanda nu a acționat niciodată singură când și-a exercitat dreptul de veto. Olanda a fost cap de pod pentru Franța sau Germania. Olanda a avut de partea ei Austria, sau Danemarca, sau Finlanda sau Belgia când bloca România”, a explicat Rareș Bogdan.
În opinia sa, Guvernul României nu a greșit, a încercat să puncteze pe un context favorabil datorat războiului din Ucraina. Liberalul a susținut că marile realizări ale României au fost făcute pe un context internațional favorabil, inclusiv recunoașterea Unirii.
„Pe războiul din Ucraina, importanța României a crescut militar, strategic și economic. România s-a comportat excepțional în criza refugiaților ucraineni. România trebuia să exploateze momentul, trebuia să forțeze această șansă. Tehnic, România stă bine pe securizarea frontierelor.
Ungaria are lunar sute de plângeri pe violență împotriva migranților, la fel ca Bulgaria și Croația. Pentru Olanda, tratamentul migranților contează foarte mult. Olanda a verificat în România inclusiv sistemul informatic din vămi și calitatea internetului”, a mai spus acesta.
Luni și marți sunt zile vitale în negocierile dintre cei mari
Șansele României de a intra săptămâna viitoare în Schengen în urma deciziei din Consiliul JAI sunt de 95%, a arătat Rareș Bogdan. O certitudine de 100% pe o decizie favorabilă României nu există, mai arată acesta. Din perspectiva sa, România are peste 95% șanse să intre în spațiul Schengen.
„Luni și marți sunt zile vitale în negocierile dintre cei mari. Tehnic, geopolitic și geostrategic – România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere. Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, și-a schimbat radical optica în privința României.
Ylva Johansson a vizitat de 3 ori granițele României în criza refugiaților. Ylva Johansson a devenit marele avocat al României în cauza Schengen”, a continuat liberalul.
El a explicat că nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, a arătat liderul PNL, se reia întreaga procedură care poate dura alți 2-3 ani.
Problema cuplajului pe care România îl are cu Bulgaria
„Pentru România ar fi foarte grav, sentimentul anti-european ar crește foarte mult. A crescut foarte mult nivelul de așteptare a românilor. Președinția Consiliului UE va fi luată din 2023 de Suedia și de Ungaria. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spațiului Schengen pe agendă”, a susținut liberalul.
Acesta a explicat că este și problema cuplajului pe care România îl are cu Bulgaria. Olandezii au o problemă cu granița de sud a Bulgariei.
„Ideea României a fost să nu se decupleze de Croația, dar Bulgaria a avut un lobby destul de susținut. O să spun personal ce cred despre subiectul Rutte, să sperăm că-i dă Dumnezeu gândul cel bun”, a conchis Rareș Bogdan.