Ştefan Radu Oprea a prezentat pachetul de măsuri al social democraților pentru a pune capăt creșterii prețurilor la gaze și energie. Acesta anunță că tot setul de măsuri va fi prezentat în şedinţa coaliției care este programată luni după amiază.

Am putea avea parte de scăderi substanţiale, dacă pachetul propus se va aplica din februarie

Astfel, potrivit acestuia, printre măsurile propuse sunt recalcularea facturilor emise greşit, reducerea plafonului cu aproape 45%, dar şi dublarea volumului compensat la energie şi gaze sau chiar interzicerea debranşării.

Pe de altă parte, el a subliniat faptul că în cazul în care acest pachet ar urma să fie aplicat din luna februarie, toți consumatorii casnici, instituțile publice, dar și companile ar urma să beneficieze de scăderi substanțiale la facturi.

„Dacă acest pachet s-ar aplica din februarie, ceea ce ar cuprinde factura din ianuarie, ar însemna ca toţi consumatorii casnici din România, instituţiile publice, companiile mici şi mijlocii să beneficieze, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanţiale la preţul facturilor la energie şi la gaze”, a declarat Ştefan Radu Oprea într-o conferinţă de presă.

În ceea ce privește modul de funcționare al măsurilor, Radu Oprea anunță că ele constau în primul rând „în reducerea plafonului cu aproape 45% şi la gaze şi la energie şi în dublarea volumului care este compensat şi la energie şi la gaze”.

Planul PSD pentru facturi mai mici

„În acelaşi timp sunt măsuri care trebuie luate pentru consumatorul casnic şi pentru companii, instituţii publice, de cult, organizaţiile guvernamentale, spitale şi la infrastructura critică, adică CFR de exemplu. Şi aici, de asemenea, plafonarea preţurilor şi scăderea TVA, măsură care poate fi implementată de la 1 februarie inclusiv la consumatorul casnic şi la întreprinderi mici şi mijlocii”, a mai completat Oprea.

Un alt aspect subliniat de Radu Oprea îl reprezintă facturile care au fost emise greșit. În acest sens, social democratul precizează că acestea trebuie recalculate, fără penalități, astfel încât cei aflați într-o astfel de situație să nu aibă de suferit.

„Venim şi cu măsuri structurale, şi alte tipuri care sunt cele legate de facturile care au fost emise greşit. Aici este nevoie ca stornarea facturilor să se facă imediat, să se recalculeze fără penalităţi şi fără ca cetăţenii să sufere. În aceeaşi perioadă ar trebui ca debranşarea să fie interzisă pentru toţi aceşti clienţi care sunt în această situaţie. De asemenea penalizarea dură a oricărui abuz este una dintre măsurile care pot să stopeze creşterea preţurilor la gaze şi energie”, a adăugat el.

Oprea a mai menționat că „este nevoie de o repartiţie corectă pe tot lanţul, inclusiv pe furnizor”, în ceea ce priveşte supraimpozitarea.