Vești uriașe pentru români! Schimbare fără precedent pentru acest dobânzi. Camera Deputaților a dat undă verde

În cadrul unui comunicat de presă, deputatul PSD Gheorghe Șoldan anunță că partidul din care face parte a iniţiat un proiect de lege pentru a face dreptate oamenilor care sunt nevoiţi să apeleze la împrumuturi de la alte instituţii nebancare şi a institui o serie de reguli etice în legislaţia privind creditele şi datoriile.

”Am întâlnit cazuri când oameni aflaţi în mare nevoie s-au împrumutat şi au trebuit să plătească şi dobânzi de 2.000% (două mii la sută, aţi citit bine!). Dobânzile împovărătoare trebuie să rămână istorie”, afirmă deputatul, care adaugă că proiectul prevede plafoane clare peste care dobânzile pentru creditele contractate de la IFN-uri nu vor putea fi depăşite.

”Vom proteja nu doar cetăţenii şi firmele nevoite să apeleze la împrumuturi, ci şi întreaga economie, care nu va fi nevoită să suporte costurile adiacente sau falimentul firmelor”, mai spune acesta.

Indicele ROBOR la trei luni a crescut luni

Indicele ROBOR la trei luni a crescut luni, 7 martie, la 4,25%, după ce vineri a trecut de 4%. Amintim că indicele ROBOR la trei luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019.

Trebuie menționat că valori asemănătoare au mai fost înregistrate în martie 2004. La începutul anului indicele a fost cotat la 3,02%. Tot luni, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,30%, de la 4,17% vineri.

Simultan, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 4,40% faţă de 4,28%.

Dobânda a crescut și în Ungaria

În urma invaziei provocate de Rusia în Ucraina, Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat rata de depozit pentru o săptămână. Aceasta este cea mai importantă majorare a ratei din 2008 și până în momentul de față.

După licitația săptămânală care a avut loc joi, 3 martie, rata dobânzii a fost majorată cu 75 de puncte de bază, la 5,35%, în timp ce analişti se aşteptau la o creştere de 50 de puncte de bază, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Banca Centrală a Ungariei foloseşte rata de depozit pentru o săptămână pentru a gestiona volatilitatea de pe piaţa financiară pe termen scurt. Anterior, moneda Ungariei a atins în ziua de miercuri nivelul scăzut record de 382,61 forinţi pentru un euro, astfel încât de la începutul invaziei s-a depreciat cu aproape 6%.