Purtarea măștii în aer liber nu va mai fi obligatorie în Grecia, începând de joi, iar restricțiile de circulație pe timp de noapte vor fi și ele eliminate, de luni, în contextul unei ameliorări a situației epidemiologice, a avansului campaniei de vaccinare anti-Covid, dar și unui val de căldură care face dificilă purtarea măștii.
Ministrul adjunct al Protecţiei Civile, Nikos Hardalias a precizat miercuri la o conferinţă de presă că măştile sanitare rămân obligatorii în spaţiile închise şi în exterior, în cazul în care există aglomeraţii.
Alte măsuri anunţate sunt creşterea numărului de persoane la o masă în restaurante (de la 6 la 10), posibilitatea organizării de botezuri şi de nunţi cu până la 400 de invitaţi (de la 300) şi creşterea la 120 a numărului de persoane prezente pe plajă la fiecare 1.000 de metri pătraţi.
În pofida relaxării măsurilor, epidemiologii amintesc că în Grecia doar 3 din 10 persoane s-au vaccinat cu schema completă, în timp ce 44% din populaţie este imunizată cu cel puţin o doză de vaccin. În ultima lună, Grecia a înregistrat o scădere a numărului de cazuri zilnice, precum şi o reducere a numărului de persoane la terapie intensivă şi a deceselor.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 520 de infectări cu SARS-CoV-2 şi 14 decese. De când a început pandemia de Covid-19, în Grecia s-au înregistrat în total 419.455 de infectări şi 12.595 de decese din cauza acestei boli.
Copiii sub 12 ani nu mai au nevoie de un test negativ la intrarea în Grecia
Începând de pe 19 iunie, guvernul de la Atena a introdus următoarele modificări:
1) Recunoașterea testelor rapide! De acum înainte, intrarea în Grecia, fără alte măsuri restrictive, va fi permisă călătorilor din străinătate care prezintă un rezultat negativ al testului rapid (testul antigenului), nu mai vechi de 48 de ore înainte de intrare în Grecia.
De menționat faptul că acesta trebuie să fie făcut de un laborator autorizat și rezultatul emis în limba engleză.
2) Creșterea limitei de vârstă pentru verificarea copiilor turiști! În urma recomandărilor Uniunii Europene, verificările certificatelor necesare la intrarea în țară vor fi efectuate acum copiilor cu vârste peste de 12 ani și peste, în loc de 6 ani, așa cum a fost până acum.
Sursă foto: Dreamstime