În Ungaria, cei care au luat credite de la bănci în valută vor beneficia de reducerea sumelor datorate, după ce autorităţile au constatat că unele practici bancare au fost incorecte.
Este vorba despre majorarea unilaterală a dobânzilor şi a comisioanelor sau de aplicarea mai multor cursuri de schimb. Măsurile reparatorii sunt deocamdată în stadiul de proiect de lege care ar urma să fie aprobat de majoritatea parlamentară până la sfârşitul acestei luni.
Ratele plătite la bănci de mulţi dintre cetăţenii ungari pentru creditele în valută ar putea scădea cu 25-30% începând cu primele luni ale anului viitor în baza unui nou proiect de lege iniţiat de guvernul de la Budapesta după ce Curtea Supremă a Ungariei a stabilit recent că unele practici ale unităţilor bancare, cum ar fi majorarea unilaterală a dobânzilor şi comisioanelor sau aplicarea a diferite cursuri de schimb, au fost incorecte.
Precizările au fost făcute de liderul grupului parlamentar al Paridului de guvernământ Fidesz , Antal Rogan, care a afirmat că suma totală care ar trebui returnată familiilor de sectorul bancar din Ungaria ca urmare a practicilor incorecte s-ar putea situa în jurul valorii de 1.000 de miliarde de forinţi, ceea ce înseamnă peste 3 miliarde de euro, iar procedurile vor fi stabilite de Banca Naţională care va avea dreptul să verifice fiecare caz în parte. Acesta a adăugat că procedurile de compensare derulate în mai multe etape vor viza 400 de unităţi bancare şi 1,3 milioane de familii, dintre care în jur de jumătate au contractat credite în valută.
Totodată, conform proiectului de lege băncile comerciale vor avea interdicţie până la sfârşitul lunii aprilie a anului 2016 să majoreze dobânzile şi comisioanele în cazul clienţilor lor.
Sursa: RADOR