Dacă se știa deja ca multe clădiri din România nu sunt pregătite pentru un cutremur asemănător cu cel din Turcia, medicii trag un semnal de alarmă și spun că nici sistemul sanitar nu ar face față. De asemenea, o altă problemă semnalată de aceștia este lipsa cunoștințelor populației privind acordarea primului ajutor.
România ar fi depășită de un dezastru ca în Turcia
„Când se va produce un dezastru, va fi haos. Oricum va fi haos, indiferent de cât de bine pregătiţi suntem. Însă sistemul trebuie să fie pus la punct, astfel încât oamenii care acţionează în cadrul acestui sistem să reducă cât se poate de mult acest haos.
Autorităţile din Turcia sunt depăşite, da (…) Turcia este bine organizată. Poate mai bine decât noi. Deci dacă ei au cerut echipe de căutare salvare se duc (…).
Dacă pe mine mă scoateţi din această instituţie şi mă îmbracaţi în haine civile şi mă puneţi pe stradă şi îmi cereţi să acord asistenţă unui pacient traumatizat cu mâinile goale, nu am ce să îi fac mare lucru.
Echipele pe care le pregăteşti şi le ai sunt echipe care acţionează în cadrul unui sistem. Putem să spunem că sunt suficiente raportat la numărul de victime pe care le estimăm, dar numărul de victime nu poate fi niciodată estimat, pentru că depinde de foarte multe lucruri.
Depinde dacă se produce ziua, când oamenii sunt la serviciu, copiii la şcoală şi aşa mai departe sau dacă se produce la miezul nopţii, când toată lumea doarme”, a declarat dr. Bogdan Opriţa, şef SMURD Bucureşti.
Cel mai important lucru de prim-ajutor pe care oamenii nu îl știu
Șeful SMURD București consideră că primul lucru pe care ar trebui să-l învețe populația este „resuscitarea cardio-pulmonara de bază la stopul cardiac”.
„Cursurile de prim-ajutor organizate pentru oamenii de rând, într-un astfel de dezastru, pot să aibă eficienţă limitată.
Dacă discutăm de dezastru cu oamenii sub dărâmături, nu ai ce să îi înveţi. Ca să poţi să îi înveţi cum se pansează o plagă, cel mai important lucru de prim-ajutor pe care oamenii nu îl ştiu este resuscitarea cardio-pulmonara de bază la stopul cardiac care ne-ar da timp.
Asta ar fi primul lucru pe care ar trebui să îl înveţe populaţia şi după aceea, evident, alte cursuri de prim-ajutor”, a mai spus dr. Bogdan Opriţa la Antena 3 CNN.