PSD vrea supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui. Marcel Ciolacu a avansat această idee în ședința Coaliției, unde s-a luat în calcul ca măsura să fie aplicată și veniturilor din sectorul privat.
Strânși luni după-amiază, în ședința coaliției, liderii politici au analizat propunerea lui Marcel Ciolacu ca angajații de la stat care cumulează pensia cu salariul, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României, să fie impozitate progresiv.
Salariul brut al șefului statului este 24.860 de lei/lună. Social-democrații iau în calcul un eventual impozit pe venit de până la 40%, susțin surse politice.
Măsura supraimpozitării veniturilor și la sectorul privat
Vorbim despre venitul din cumulul pensiei cu salariul, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF). Sursele politice au susținut că măsura a fost propusă din cauză că au existat situații în care cumulul pensiei cu salariul ajungea la 100.000 de lei pe lună.
Marcel Ciolacu se gândește să aplice măsura supraimpozitării veniturilor și în cazul angajaților din sectorul privat. Din acest motiv, liderul PSD ar fi cerut o analiză pentru a se stabili dacă această decizie nu ar trebui să vizeze și această categorie de salariați, pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate. Mai exact, este foarte posibil ca măsura supraimpozitării propusă de Ciolacu să fie aplicată și în sectorul privat.
Nicolae Ciucă ar fi susținut principiul prezentat de PSD
Conform surselor citate, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării. O decizie nu a fost încă luată în coaliție, Ministerul de Finanțe urmând să prezinte propuneri de cote de supraimpozitare. În plus, pentru ca viitorul buget de stat să fie construit luând în calcul și o asemenea măsură, Codul Fiscal ar trebui modificat în prima parte a anului, mai spun sursele citate.
Pe de altă parte, președintele PSD ar mai fi propus ca un politician să nu poată face parte din mai mult de un consiliu de administrație. Mai mult, prezența în consiliul de administrație ar urma să fie condiționată de experiența persoanei respective în domeniu. Liderul PSD ar mai fi susținut ca, tot în pachetul de măsuri de austeritate discutat luni seară în coaliție, sporul de doctorat (15%) să fie plătit doar dacă doctoratul are legătură cu domeniul în care activează persoana respectivă.