Este vestea cea mai proastă pe care o putea primi Vladimir Putin. În scurt timp, liderii celor mai importante state ale lumii vor face un nou pas decisiv. Presiunea care se va pune asupra Rusiei este imensă și urmărește încetarea conflictului din Ucraina.
Vladimir Putin nu mai are scăpare. La sfârșitul acestei săptămâni va primi o veste proastă. În Germania, unde se va desfășura Summitul G7, se va elabora „un set de propuneri concrete pentru a creşte presiunea asupra Rusiei şi a arăta sprijinul colectiv pentru Ucraina.
Anunțul privind acțiunea care se produce împotriva lui Putin au fost anunțate de un înalt oficial de la Casa Albă. El nu a dat însă detalii cu ce presupun aceste măsuri, conform AFP.
Cu toate acestea, oficialul american a dezvăluit că subiectul energiei, al cărei cost explodează în lume, se va afla „în centrul discuţiilor”. Dezbaterile la acest summit se vor purta între liderii Statelor Unite, Germaniei, Franţei, Canadei, Italiei, Japoniei şi Regatului.
Măsuri împotriva Rusiei la Summitul G7
Cei şapte şefi de stat şi de guvern „văd un set de provocări comune în ceea ce priveşte costul vieţii pentru populaţiile lor” şi mai mult în lume, în special în ceea ce priveşte energia şi hrana, a adăugat responsabilul american sub rezerva anonimatului.
El s-a adresat în cadrul unei conferinţe de presă dedicată participării preşedintelui american Joe Biden la acest summit G7 precum şi la un summit NATO care va avea loc în Spania.
Casa Albă a subliniat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa prin videoconferinţă la aceste două reuniuni la nivel înalt. În ceea ce priveşte NATO, un înalt responsabil al executivului american a insistat că alianţa de apărare occidentală va prezenta la Madrid un nou „concept strategic” care „va menţiona provocările lansate de China”.
„Va fi pentru prima dată”, a adăugat oficialul.
China, în vizorul celor mai importanți lideri ai lumii
Un alt subiect asupra căruia își vor concentra atenția cei de G7, va fi practicile Chinei considerate încă „mai agresive” în chestiuni economice şi comerciale. Casa Albă a menţionat, de asemenea, lansarea, în cursul G7, al unui „parteneriat în infrastructuri” pentru ţările mai puţin dezvoltate, care ar trebui să fie un răspuns la investiţiile masive chineze în întreaga lume.
Membrii G7 au invitat, de asemenea, Argentina, India, Indonezia, Senegal şi Africa de Sud să se alăture summitului din Spania. În ceea ce priveşte apărarea, responsabilul de la Casa Albă nu a indicat dacă Joe Biden va profita de reuniunea NATO pentru a avea o întrevedere cu omologul său turc Recep Tayipp Erdogan, care ameninţă că va bloca aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţă. Cu toate acestea, Statele Unite rămân „optimiste” cu privire la posibilitatea de a ajunge la un consens cu Ankara.