Anunțul zilei pentru femeile din România! Iată ce planuri au oficialii români în legătură cu vârsta de pensionare și care este speranța medie de viață din țara noastră.
Vârsta de pensionare va crește până la 65 ani, deși speranța medie de viață este de doar 72 ani
Guvernul României plănuiește să majoreze treptat vârsta de pensionare a femeilor până la 63 de ani, iar creșterea va continua până în anul 2035, când femeile se vor putea pensiona la 65 de ani. Vă amintim că această schimbare este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar dacă nu va fi respectată, țara noastră va pierde o sumă mare de bani europeni.
În ciuda acestui fapt, ultimele date ale Eurostat ne arată că speranța medie de viață din țara noastră este de doar 72 de ani, ceea ce înseamnă că o femeie s-ar bucura de pensia ei doar șapte ani (72 – 65 = 7).
Cât costă, astăzi, vechimea în muncă?
Cu câteva zile în urmă, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat cum poate fi cumpărată vechimea în muncă și cât costă, în prezent, un an de vechime în muncă.
Potrivit spuselor sale, pentru a putea cumpăra vechime în muncă trebuie să plătiți 25% din salariul minim brut, adică 750 de lei. De exemplu, un an de vechime în muncă costă, acum, 9.000 de lei (750 de lei x 12 luni). În cazul în care vreți să cumpărați cinci ani de vechime în muncă pentru a putea ieși la pensie trebuie să plătiți 45.000 de lei.
„Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%. Se întărește principiul contributivității pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nicio pensie.
Este vorba de oameni care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare și aceasta era singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă. Avem contracte de 318 milioane de lei pentru cumpărare de vechime. De fapt, aceasta a fost menirea acestui act normativ, respectiv ordonanța de urgență 163/ 2020, pentru a ajuta acele persoane care nu au stagiul minim de cotizare prevăzut de lege pentru a putea să-și deschidă un drept de pensie.
Această modalitate este valabilă numai că atunci când îndeplinești condițiile de pensie pentru o limită de vârstă. Am avut un real succes cu acest act normativ, avem peste 24.000 de contracte de asigurări sociale încheiate la nivel național, care însumate înseamnă peste 318 milioane de lei. În momentul de față s-au încasat peste 265 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și vrem ca această formă să o permanentizăm și în noul act normativ care va viza sistemul public de pensii”, a explicat, vinerea trecută, Daniel Baciu în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3 CNN.