Anul 2021 a adus recorduri nemaivăzute pe piaţa de energie, cu preţuri mai mari de peste 10 ori faţă de anul trecut în toată Europa, România fiind una dintre cele mai afectate ţări, având o putere de cumpărare mult mai mică.
În plus, de Anul Nou se anunță deja scumpiri la carburanți și utilități, iar BNR ar putea lua o decizie ce ar putea duce la majorarea ratelor la creditele imobiliare.
Criza s-ar putea agrava
În acest context, analiștii atrag atenția că situația se poate agrava. Analistul economic Mircea Coșea spune că românii nu au văzut criza decât la televizor până acum, dar în curând s-ar putea resimți și în buzunarele lor. În opinia sa, majorarea prețului la energie „distruge economia”, pentru că marii producători vor fi nevoiți să închidă pentru că nu vor suporta noile tarife.
Acest lucru duce la șomaj, ceea ce va aduce și o inflație ridicată.
O părere similară are și analistul energetic Corina Murafa, care avertizează că riscurile ar putea să crească mai ales pentru consumatorii vulnerabili. Aceasta punctează că România nu poate ocoli creșterile de prețuri în domeniul energetic din cauza unor factori obiectivi.
Risc crescut pentru consumatorii vulnerabili
„Este inevitabil să existe creșteri de prețuri la energie, din cauza inflației, a centralelor vechi care au costuri de producție ridicate și a dependenței de gazul rusesc, scump, și de țițeiul pe care trebuie să îl importăm. Asta, în timp ce pe piețele energetice globale prețurile sunt în continuă creștere (…)
Până la 31 martie prețurile pentru consumatorii casnici sunt plafonate. Nu se știe ce se va întâmpla după aceea, pentru că nu poți să plafonezi și să compensezi la nesfârșit creșterile de prețuri pe cale administrativă.
Guvernul, până la urmă, trebuie să lase și piețele să funcționeze (…) Există riscul slăbirii protecției pentru consumatorii vulnerabili și riscul ca deconectările permise să fie mult mai frecvente decât se poate în prezent.
Consider că textul directivei europene care urmează să fie transpus în legislația internă conține niște erori care ar fi bine să fie corectate înainte de a fi adoptată ordonanța de urgență (care amendează Legea Energiei)”, a spus analistul energetic Corina Murafa la Antena 3.