Vestea momentului despre fostul președinte al României, Ion Iliescu. Acesta a fost citat la Curtea de Apel București într-un dosar care vizează retragerea certificatului său de revoluționar. Despre ce este vorba mai exact?
Ion Iliescu, citat la Curtea de Apel București
Vești proaste pentru fostul președinte Ion Iliescu. Acesta a fost citat la Curtea de Apel București într-un dosar în urma căruia ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar. Procesul a fost inițiat în februarie, dar Tribunalul București a decis să-și decline competența în acest caz, motiv pentru care dosarul a ajuns la Curtea de Apel București.
În cursul zilei de luni, 3 aprilie, Curtea de Apel București a anunțat că primul termen din procesul prin care Guvernul dorește să îi retragă lui Ion Iliescu titlul de luptător al Revoluției va fi pe data de 24 aprilie.
Guvernul a început procesul de revocare a desemnării lui Ion Iliescu drept „luptător cu merite deosebite în revoluția anticomunistă din 1989” încă din iulie 2022. Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist, o agenție guvernamentală responsabilă în acest sens, a inițiat atunci procedura de retragere a titlului deținut de fostul președinte Ion Iliescu.
La 31 mai 2022, comisia din cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a luat decizia de a întreprinde această acțiune.
Pentru a-i retrage titlul lui Ion Iliescu, instituția guvernamentală trebuie să urmeze o acțiune în justiție, deoarece doar o instanță poate decide revocarea desemnării. Instituția încearcă să îi retragă titlul deoarece Ion Iliescu a ocupat funcții de rang înalt în aparatul de stat comunist, iar conform Legii 341/2004, astfel de funcții descalifică persoanele să primească acest statut.
Dosarul a fost trimis către Curtea de Apel București
Motivația a fost că, potrivit legii, de aceste drepturi nu pot beneficia persoanele care în perioada 1945-1989 au deținut o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Partidului Comunist Român, așa cum a fost cazul lui Ion Iliescu.
„Admite excepția necompetenței materiale a Tribunalului București – Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal. Declină competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel București – Secțiile de Contencios Administrativ și Fiscal. Fără cale de atac”, este verdictul dat de Tribunalul București.
Potrivit evidențelor, Iliescu se află pe lista cu 1.266 de persoane care au fost decorați și cu Ordinul Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Decretul prezidențial a fost semnat în decembrie 2004, tot de Ion Iliescu, din calitatea de președintele al României.