Mulți români sunt la un pas să primească cea mai dură lovitură în prag de iarnă. Sute de mii de oameni sunt în pragul disperării că nu vor avea cu ce să se încălzează în clipa în care va da gerul. Asta pentru că ei ar putea rămâne fără banii pentru lemne pe care îi primeau în luna decembrie. Banii erau utilizați pentru a-și face provizia de lemne pe următoarele luni.
Veștile nu sunt tocmai îmbucurătoare. Asta pentru că din bugetul Ministerului Muncii lipsesc 3 miliarde de lei. În plus, mulți români s-ar putea să nu aibă bani nici pentru facturile la gaze şi curent. De la Guvern s-a promis un ajutor în acest sens pentru cei cu venituri reduse, consideraţi consumatori vulnerabili. În acest moment, există riscul ca sumele să nu fie date românilor. Motivul ar fi legat de faptul că’ Guvernul interimar nu poate face rectificare bugetară.
De la vârful Ministerului Muncii se transmit, însă, mesaje liniștitoare. Românii sunt asigurați că trebuie să stea fără grijă și că totul va fi bine.
”Oamenii să stea fără grijă, pentru că banii se vor primi. Procedura pentru ajutorul la lemne este în plină derulare și nu sunt probleme, nu sunt blocaje din acest punct de vedere. În ceea ce privește plățile pentru consumatorul vulnerabil, acolo unde vorbim de celelalte tipuri de energie, decontarea oricum nu se face prin fiecare consumator în parte, ci se face pe bază de factură. Cu alte cuvinte, omul nu va primi decât ce mai are de plată”, a declarat Cătălin Boboc, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Ce se întâmplă cu banii promiși? Anunț de la vârful Ministerului Muncii
În ciuda acestor declarații optimiste, la Ministerul Muncii nu există încă banii necesari pentru a-i oferi oamenilor. Cu toate acestea, secretarul de stat a oferit garanții românilor vizați că vor primi sumele necesare achiziționării lemnelor. El a susținut că, deși vorbim de un Guverhn interimar, vor existqa soluții pentru a se da banii promiși.
”Chiar și așa, acest Guvern interimar a găsit soluții și banii vor fi. Ca în fiecare an, la final de an, trebuie făcută acea rectificare, pe procedura cunoscută. (…) Joia viitoare vom avea guvern, dar chiar și așa, s-a găsit o procedură administrativă astfel încât aceste plăți să se poată efectua”, a mai spus Cătălin Boboc.
De la 1 noiembrie se aplică şi legea consumatorului vulnerabil. Prin această lege, cei cu venituri mici pot primi ajutoare pentru incalzirea locuinţei. Ajutoarele sunt de 500 de lei pentru cei care se încălzesc folosind energie electrica, de 250 de lei pt cei care folosesc gaze, si de 320 de lei pentru lemne.