Mircea Geoană spune că iarna va aduce o încetinire a intensității războiului din Ucraina
Secretarul general adjunct al NATO a spus că nu există condiții, din punct de vedere politic, pentru o negociere între cele două părți în viitorul apropiat. În schimb, ne putem aștepta ca iarna să aducă o „încetinire relativă a intensității războiului”.
„Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiții pentru o negociere între cele două părți în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. (…) Pozițiile sunt atât de diferite și atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiții pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a declarat Mircea Geoană.
Perioada de iarnă nu exclude apariția operațiunilor militare
Potrivit explicației oferite de Mircea Geoană, perioada de iarnă nu exclude apariția operațiunilor militare.
„Asta nu exclude şi operațiuni militare în timpul iernii, dar, din păcate, astăzi nu vedem condiţii reunite pentru o soluţionare politică. (…) Pe termen scurt nu vedem condiţii politice care să conducă la o astfel de soluţie negociată”, a completat Mircea Geoană.
Mai apoi, acesta a spus și că există la nivelul aliaților comunicare cu partea rusă „pe canale politice şi pe canale specializate, militare şi de intelligence, (…) în afara discuţiei despre Ucraina”.
„Nimeni din cadrul Alianţei nu negociază ceva în numele Ucrainei. Este un lucru la care ţinem foarte mult. Şi, la nivelul alianţei noastre, politic nu avem contacte cu Rusia, dar preşedintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, a avut o corespondenţă scrisă cu generalul Gherasimov. Nu vedem semnale foarte încurajatoare din partea Federaţiei Ruse”, a completat secretarul general adjunct al NATO.
Mircea Geoană a venit și cu asigurări, punctând că nu au fost observate, în postura rusească, riscuri sau intenții de a începe ceva împotriva NATO.
„Nu vedem, în postura rusească de astăzi riscuri sau intenţii sau resurse pentru a începe ceva împotriva NATO”, a conchis Mircea Geoană.
Anterior, secretarul general adjunct al NATO a spus că România este un aliat NATO „foarte apreciat” şi are contribuția sa la securitatea comună, inclusiv în acest moment de răscruce.
„Regiunea Mării Negre a fost punctul de interes, bastionul şi platforma de lansare a agresiunilor ruse care s-au acumulat până la războiul de azi. Comportamentul iresponsabil şi ostil al Rusiei în regiunea extinsă a Mării Negre afectează profund securitatea Alianţei”, a punctat secretarul general adjunct al NATO.