Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, pentru prevenirea COVID-19 în şcoli, va fi menţinut planul de până acum, în care contează nu numărul de infectări, ci capacitatea sistemului medical de a primi persoanele infectate. Rafila a precizat însă că se aşteaptă ca anul acesta să avem un sezon gripal „mai serios”.
Recomandările din școli legate de COVID-19 rămân valabile
Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Timişoara, ce măsuri vor fi luate în contextul COVID-19, în şcoli, Alexandru Rafila a precizat că rămân valabile recomandările de la începutul anului, dar că se aşteaptă la un sezon gripal mai serios.
„La începutul acestui an am elaborat un set de recomandări pe care le-am transmis Ministerului Educaţiei, a fost distribuit Inspectoratelor Şcolare, directorilor de unităţi de învăţământ. Sunt câteva lucruri simple pe care le avem cu toţii la îndemână. Aceste măsuri sunt universale, previn şi infecţia cu coronavirus, previn şi gripa, pentru că e posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an, după o pauză de 2-3 ani, şi nu vom schimba în niciun fel abordarea care a reuşit să menţină şcolile deschise”, a declarat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a precizat că, în ciuda pandemiei, şcolile nu au fost închise în valurile 5 şi 6, abordarea fiind legată de capacitatea sistemului medical, nu de aceea a numărului de cazuri.
„Remarcaţi faptul că în anul 2022, practic, în ciuda vremurilor pandemice, valul 5 şi 6, şcolile nu au fost închise pentru că abordarea nu a fost legată de numărul de cazuri, ci de capacitatea sistemului medical de a primi persoane infectate. Am dezvoltat în paralel serviciile ambulatorii. Acum avem experienţă, e bine să continuăm cu acest model de bună practică care şi-a dovedit experienţa, a ţinut şcolile deschise, economia deschisă şi viaţa socială deschisă”, a susţinut Alexandru Rafila.
Serviciile preventive trebuie dezvoltate
Pe de altă parte, ministrul a susţinut recent că accesul la serviciile de sănătate trebuie să fie dublat de „un puternic pachet de servicii medicale preventive care să ducă la controlul unor afecţiuni cronice care se pot descoperi mai repede, beneficiază de un tratament mult mai eficient într-o perioadă în care sănătatea nu este încă deteriorată”, el arătând, în acest context, că România se află în urma altor ţări europene în ceea ce priveşte durata vieţii sănătoase.
„Discutăm nu numai despre durata medie de viaţă, discutăm despre ani de viaţă sănătoasă şi din punctul ăsta de vedere noi nu stăm foarte bine, pentru că există decalaje importante între România şi alte ţări din Uniunea Europeană”, declara Alexandru Rafila.