Reforme dure pentru România

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș a declarat că România riscă să piardă sume importante din PNRR. Acesta a precizat că, în cazul în care se adeveresc previziunile ministerului de Finanțe, țara noastră ar putea avea de suferit în ceea ce privește investițiile care se află deja în curs de desfășurare.

„Avem pentru anul 2023 planificat din PNRR 7,3 miliarde euro. Dacă s-ar adeveri previziunile de la Ministerul de Finanțe nu va fi un lucru foarte bun pentru România fiindcă orice euro pe care îl pierdem din PNRR înseamnă un risc mare pentru implementarea investițiilor și a contractelor pe care le avem deja încheiate, iar acest lucru nu este de dorit.

E adevărat că avem o serie de reforme care sunt foarte grele și foarte dure pentru noi, dar contractele pentru investițiile din PNRR și cele care privesc contractele de finanțare din zona eficienței energetice, noi le-am încheiat deja și sunt în curs de implementare. Scopul nostru este de a încasa până la ultimul euro pe care îl avem în PNRR pentru anul 2023”, a declarat ministrul Marcel Boloș la B1TV.

Amintim că, ministerul Finanțelor Publice a publicat un document care arată că țara noastră poate pierde bani din a doua și a treia tranșă din PNRR.

Trei piloni de reformă importanți

În acest context, România are de îndeplinit trei piloni importanți, a precizat ministrul Investițiilor Europene, punctând, printre altele, reforma pensiilor speciale. Guvernul va discuta în acest sens pe 15 mai la Bruxelles o posibilă renegociere a PNRR.

„În cererea de plată numărul trei avem trei piloni de reformă importanți care au stat la baza aprobării PNRR. Avem de scos din funcțiune și trecut în conservare grupurile energetice de la Rovinari și Turceni care deja a fost aprobată din punctul de vedere al cadrului legal și trebuie să întocmim documentele pentru ca să le scoatem din funcțiune și să le trecem în conservare cu o putere de 660 MWh.

Avem, de asemenea, reforma guvernanței corporațiilor de stat și avem cea de-a treia reformă, cea a pensiilor speciale, pentru care avem pentru 15-19 mai deplasare la Comisia Europeană pentru a relua acest discuții și a vedea care sunt așteptările ca jalonul să poată fi îndeplinit.

Este riscant ca România să nu poată să își încaseze în totalitate banii pe care îi are prin cererile de plată. Orice euro pierdut înseamnă o creștere a riscului de asigurare a finanțării pentru un volum foarte mare de investiții la care ne-am angajat”, a mai spus Marcel Boloș.