Veste teribilă pentru întreaga Românie, venită chiar astăzi din partea Băncii Naţionale. Va urma o perioadă extrem de grea, iar asta se va vedea direct în portofelele românilor, arată datele celui mai recent raport al BNR.
După creşterea explozivă a ratei anuale a inflaţiei în luna octombrie, 7,9% faţă de 6,3% cu o lună înainte, Banca Naţională a României vine cu o nouă veste proastă!
BNR a majorat semnificativ estimările privind rata inflaţiei pentru finalul lui 2021 şi pentru 2022
Mai precis, BNR a revizuit în creştere prognoza privind inflaţia, estimând o valoare de 7,5% pentru luna decembrie, cu 1,9 puncte procentuale peste prognoza făcută în raportul din luna august. Motivul principal este creşterea preţurilor la energie.
„Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5 la sută în luna decembrie 2021, după o încetinire temporară a trendului ascendent observat recent, pe fondul intrării în vigoare a măsurilor de compensare a consumatorilor casnici de energie electrică şi gaze naturale, care se vor reflecta şi asupra ratei inflaţiei IPC pe perioada aplicării acestor prevederi (noiembrie 2021 – martie 2022)”, precizează BNR în noul raport, potrivit Mediafax.
În plus, a fost modificată şi prognoza pentru finalul anului 2022. Aceasta a crescut la 5,9%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimările anterioare.
Inflaţia ar trebui să se tempereze odată cu jumătatea anului viitor
„Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflaţiei IPC va reflecta majorări de o magnitudine substanţială, atingând 8,6 la sută în trimestrul II 2022, un maxim din intervalul prognozei.
După acest moment, rata inflaţiei IPC este prevăzută să se tempereze, până la 5,9 la sută la sfârşitul la sfârşitul anului viitor şi, respectiv, 3,3 la sută la orizontul proiecţiei”, mai indică Banca Naţională.
Din aceste revizuiri, o parte covârşitoare este explicată de contribuţia în creştere a componentelor coşului de consum aflate în afara controlului politicii monetare, transmit reprezentanţii BNR.
Rata anuală a inflaţiei urmează să se atenueze din a doua jumătate a anului viitor, sub ipoteza stabilizării preţurilor energiei, a reducerii anticipaţiilor inflaţioniste şi a disipării graduale a impactului şocurilor asupra costurilor de producţie.
„La orizontul prognozei, trimestrul III 2023, inflaţia va atinge 3,3%”, mai transmite BNR.