Plămânul, cel mai expus organ în fața poluanţilor. Beatrice Mahler spune că majoritatea oamenilor sunt afectați de microplastic

Așadar, medicul a explicat de ce calitatea aerului pe care îl respirăm este din ce în ce mai proastă, după ce un studiu recent a dezvăluit faptul că plămânii a 11 din 13 oameni sunt contaminați cu particule de microplastic.

„Plămânul este cel mai expus la poluanţii pe care îi respirăm, pentru că are o suprafaţă mare. Dacă ar fi să întindem toate alveolele din plămânul nostru am acoperi suprafaţa unui teren de fotbal. Şi atunci este foarte importantă calitatea aerului pe care îl respirăm, particulele de materie care se găsesc şi particulele care rezultă din arderea deşeurilor.

Din păcate acest lucru este realitate şi pot spune că în ultimul timp studiile existente dovedesc faptul că nu doar particulele de praf, nu doar particulele de materie, ci din păcate şi mici particule de plastic, care rezultă din arderile care se întâmplă zilnic, pot să ajungă în plămân şi pot să afecteze starea de sănătate, iar pe termen lung sunt responsabile de afecţiuni cronice”, a explicat dr. Beatrice Mahler la Antena 3.

În ultima perioadă a fost înregistrată o creștere a pacienților

De asemenea, medicul a subliniat faptul că există o legătură directă între nivelul de poluanți şi bolile infecțioase care se transmit pe cale aeriană.

„În ultima perioadă avem o creştere a pacienţilor care vin cu acutizări ale bolilor cronice, care necesită o ajustare a terapiei în sensul suplimentării, atunci când ne aflăm în plin sezon al creșterii de poluanţi în atmosferă.

Din păcate, în ultimii ani se observă – nu doar în România ci şi la nivel mondial – o creştere a numărului de cazuri de cancer la nivelul plămânului. Şi se pare că o mare parte din ele sunt declanşate de aceşti poluanţi care au crescut. Există o legătură directă între nivelul de poluanţi şi bolile infecţioase care se transmit pe cale aeriană”, a completat managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.