Liderul social democrat a declarat joi, 7 aprilie, că România s-ar putea confrunta cu o adevărată criză economică. În acest context, spune Marcel Ciolacu, se vine cu un plan de măsuri de sprijin pentru țara noastră.
Veste cruntă pentru toată România! „Este posibil să avem o criză economică”. Se anticipează pentru prima oară
Totodată, președintele PSD a spus că Ordonanţa privind preţurile materialelor de construcţii va intra săptămâna viitoare în Guvern, deoarece „avem investiţii de aproape 40 de miliarde de lei blocate”.
„Este posibil să avem o criză economică, fără doar şi poate, am avut şi cu comisarul european pe economie, domnul Gentiloni, o discuție pe cifre. Riscul major este să vedem de unde va veni această criză. Nu România va declanșa această criză, este evident.
Sunt țările cele mai apropiate de zona de conflict cel mai afectate, ținând cont de tranzitul refugiaților şi ceea ce se întâmplă. Marele nostru noroc este că noi ne-am învăţat, istoric, de mult lecţia cu Rusia şi nu suntem atât de dependenți pe cât s-a crezut de resursele de gaze, în primul rând, şi de petrol, la energia electrică chiar deloc”, a declarat Marcel Ciolacu.
Există o dependență a României de Ucraina
De asemenea, acesta a subliniat că există o dependență a României, nu doar a Europei, de Ucraina, pe zona de materiale de construcţii și îngrăşăminte.
„În Europa, numai o ţară industrializată puternic, cum e Germania, poate să declanşeze o criză profundă. Este pentru prima oară când se anticipează o eventuală criză şi se vine cu un plan de măsuri de sprijin pentru România. Este prima oară când vorbim de 17,3 miliarde de lei, acest pachet, cu o estensie de până la 4 miliarde de euro, în care componenţa economică şi efortul în zona ecnomică este mai mare decât în zona socială, astfel încât să se pornească investiţiile şi să se elimine blocajele din infrastructura mare”, a completat Marcel Ciolacu.
Social democrat a spus că, pentru prima oară, „în mod profesionist au avut mai întâi discuţii cu comisarii europeni şi apoi au căutat sursele de finanţare, pe componenta socială, din fonduri europene”. Pe zona economică, preşedintele PSD a spus că prioritară este ordonanţa privind acei indici de scumpiri la materialele de construcţii, cu care este de acord şi premierul şi vicepremierul Kelemen Hunor.
„În acest moment, avem investiţii de aproape 40 de miliarde de lei blocate în diverse nivele de execuţie. Asta cred că săptămâna viitoare Guvernul trebuie să dea această Ordonanţă pe materialele de construcţii”, a declarat Ciolacu, explicând că 7,3 miliarde se încearcă să vină pe zona socială din exercițiul financiar multianual. Simultan, 5 miliarde „vor merge către deblocarea investiţiilor, atât din buget naţional cât şi din fonduri europene, şi încă 5 miliarde pe scheme de ajutor punctuale.”