CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat marți că varianta Omicron a virusului care provoacă Covid-19 pare a fi mai ușoară decât tulpinile anterioare, dar pare să se răspândească mai rapid și ar putea duce la mai multe mutații în viitor.
„Nu cred că este o veste bună să avem ceva care se răspândește rapid”, a declarat Bourla pentru The Wall Street Journal. „Dacă se răspândește rapid înseamnă că va fi contactat de miliarde de oameni și ar putea apărea o altă mutație. Nu vrem asta”, a explicat acesta, potrivit CNBC.
Consilierul medical șef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, a spus că rapoartele din Africa de Sud din weekend sugerează că varianta Omicron nu este atât de gravă pe cât se vorbea inițial, menționând în același timp că sunt necesare mai multe date pentru a evalua pe deplin riscul prezentat de această variantă.
Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud a declarat într-un raport publicat sâmbătă că majoritatea pacienților internați într-un spital din Pretoria care au avut Covid nu au nevoie de oxigen suplimentar. Raportul a mai menționat că mulți pacienți au fost internați din alte motive medicale și apoi s-a constatat că au Covid.
Numărul de infectări cu Omicron va crește considerabil
Bourla a avertizat însă că este dificil să tragem concluzii definitive din valul de infecție din Africa de Sud în momentul de față. Doar 5% dintre sud-africani au peste 60 de ani, iar persoanele mai tinere prezintă în mod normal cazuri mai ușoare de Covid. Cu toate acestea, mulți oameni din Africa de Sud sunt, de asemenea, pozitivi cu HIV, ceea ce ar duce probabil la o boală mai severă din cauza Covid, a spus el.
CEO-ul Pfizer avertizează că se așteaptă ca numărul de cazuri confirmate de infectări cu Omicron să crească de la câteva zeci la câteva milioane în următoarele câteva săptămâni.
„Vom înțelege mai bine până la sfârșitul anului, ce înseamnă exact din punct de vedere clinic”, a spus Bourla.
COVID nu va dispărea prea curând
Pfizer poate dezvolta un vaccin care să țintească direct varianta Omicron până în martie 2022, a spus Bourla, dar încă nu este clar dacă este nevoie de o nouă doză. Va dura câteva săptămâni pentru a determina dacă vaccinurile actuale oferă suficientă protecție împotriva acestei variante, a mai spus el.
De asemenea, Bourla a spus că Pfizer este încrezătoare că medicamentul său antiviral oral, Paxlovid, va lupta cu Omicron și orice altă variantă a virusului care a apărut până acum. Pilula inhibă o enzimă de care virusul are nevoie pentru a se replica, cunoscută sub numele de protează. Este mult mai greu pentru virus să sufere mutații fără această enzimă pe care o țintește Paxlovid, a explicat spus el.
Pe de altă parte, Bourla nu se așteaptă la eliminarea totală a Covid prea curând, dar a spus că societatea va începe să vadă virusul ca pe gripa sezonieră, pe măsură ce mai mulți oameni sunt vaccinați și tratamente mai puternice vor apărea pe piață.