Brad Pitt spune că suferă de prosopagnosie, o afecțiune rară care provoacă o tulburare cognitivă a percepției fețelor în care este afectată capacitatea de a recunoaște fețele familiare, inclusiv propria față.
În vârstă de 58 de ani, celebrul actor a recunoscut recent într-un interviu acordat revistei GQ că el crede că suferă de prosopagnosie, o tulburare rară care îi face pe oameni să nu recunoască fețele. Cu toate acestea, Pitt nu a fost niciodată diagnosticat oficial. Tulburarea este de obicei prezentă la naștere și îi va afecta pe cei care suferă de această afecțiune pentru cea mai mare parte a vieții lor, potrivit NHS.
Brad Pitt se plânge că nu este crezut de nimeni
Actorul din „Once Upon a Time in Hollywood” a declarat pentru GQ că îi este greu să recunoască oamenii și se teme că tulburarea sa a făcut ca oamenii să îl vadă ca fiind „distant, inaccesibil, absorbit de sine”, potrivit articolului.
„Nimeni nu mă crede! Vreau să mă întâlnesc cu el”, i-a spus el lui Ottessa Moshfegh când aceasta i-a dezvăluit că soțul ei crede că are aceeași afecțiune.
Nu este prima dată când Brad Pitt insistă că are prosopagnosie, vorbind despre aceste probleme în urmă cu ceva ani.
„Atât de mulți oameni mă urăsc pentru că au impresia că nu-i respect”, a declarat el pentru Esquire în 2013. „Din când în când, cineva îmi oferă un context, iar eu spun: „Mulțumesc că mă ajuți”. Dar tot îi enervez pe oameni”.
„Primești chestia asta, de genul: ‘Ești egoist. Ești îngâmfat’. Dar este un mister pentru mine, omule”, a continuat el. „Nu pot să înțeleg o față și totuși vin dintr-un punct de vedere estetic, de design. Am de gând să fac mai multe teste”.
Nu este clar dacă Pitt a făcut teste oficiale, iar un reprezentant al lui Pitt nu a răspuns la solicitarea imediată de comentarii a Fox News.
Ce este prosopagnosia?
Potrivit Serviciului Național de Sănătate din SUA (NHS), pacienții diagnosticați cu prosopagnosie nu reușesc să recunoască fețele. Sursa citată precizează că prosopagnosia „afectează adesea oamenii de la naștere și este, de obicei, o problemă pe care o persoană o are pentru cea mai mare parte a vieții sau pentru toată viața. Aceasta poate avea un impact sever asupra vieții de zi cu zi. Multe persoane cu prosopagnosie nu sunt capabile să recunoască membrii familiei, partenerii de viață sau prietenii”.
Site-ul NHS menționează, de asemenea, consecințele prosopagnosiei, care poate duce la tulburări de anxietate socială. Alte probleme cu care se confruntă pacienții sunt „dificultăți în a forma relații sau întâmpină probleme în carieră. Sentimentele de depresie sunt frecvente. Unele persoane cu prosopagnosie nu pot recunoaște anumite expresii faciale, nu pot judeca vârsta sau sexul unei persoane sau nu pot urmări privirea unei persoane. Alții pot să nu-și recunoască nici măcar propria față în oglindă sau în fotografii”.