În România, există pensionari care trăiesc cu doar 33 de lei pe zi

În nordul ţării, majoritatea oamenilor au pensii agricole, adică pensii de la Cooperativa Agricolă de Producție (CAP), cu care se descurcă greu. De exemplu, un cuplu din comuna Lunca, județul Botoşani, primește lunar 2.300 de lei acasă. Pensia lui valorează 1.300 de lei, iar soția sa primește lunar 1.000 de lei.

Deși economisesc zilnic, cei doi se descurcă greu din cauza scumpirilor actuale și a faptului că, în fiecare iarnă, trebuie să plătească 1.800 de lei pe o maşină de lemne.

„Cum putem. Aşa facem economie, trebuie să rupem de aici să le iei pe astea mai puţine ca să poţi să le iei, că dacă nu ajung banii, ce facem din pensie în pensie.

Bani împrumut cine îţi dă? Nu-mi dă nimeni”, a spus acel bărbat în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

„O să facem un borş zeamă cum se spune cu carne de pasăre, sarmale, piftie, din astea aşa. Nu ne permitem cam toate, că de unde bani, ce să faci cu cele 10 milioane ale mele dacă dau trei sau patru milioane pe pastile, ce ne mai rămâne?

Cu ce mai trăieşti. Asta e. Ne descurcăm cu chibzuinţă cum s-ar spune. Rupem de aici, punem dincoace, ce să facem, înainte”, a mărturisit soția bărbatului, când a fost întrebată cum se va descurca de Crăciun.

Pensionarii cu un venit lunar sub 1.500 de lei vor primi un ajutor financiar de 1.000 de lei

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat recent că pensionarii care au un venit lunar sub 1.500 de lei vor primi un ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei în noul an. Banii vor fi acordați în două tranșe, o dată în luna ianuarie, iar apoi în luna septembrie.

„Sumele vor fi înscrise separat pe cuponul de pensie, astfel încât seniorii României să regăsească aceste sume acolo și să le fie simplu de identificat”, a spus social-democratul.

Marius Budăi a precizat, totodată, că sumele alocate pentru plata facturilor la energie electrică vor fi acordate sub forma unor vouchere, care vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, însă autoritățile statului nu au stabilit încă pașii necesari pentru decontare.

„Suntem pe final cu construcția actului normativ, vrem să avem și normele de aplicare și căutam cea mai debirocratizată posibilă măsură, astfel încât să nu punem cetățenii pe drumuri. Este un voucher care va fi tipărit, nu este card bancar – este voucher care va fi trimis prin Poșta Română”, a adăugat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

În plus, voucherele în valoare de 250 de lei vor fi oferite și în 2023. Ele vor fi încărcate o dată la două luni, până la finalul anului, fiind valabile 12 luni de la data încărcării lor. Oamenii care vor primi aceste vouchere în 2023 sunt:

  • pensionarii din sistemul public de pensii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.