Problemele de sănătate ale lui Ion Iliescu se agravează pe zi ce trece. Din cauza aceasta, fostul președinte al României nu a mai venit fizic la audierile în Dosarul Revoluției.
Potrivit surselor juridice, fostul președinte al României nu se mai poate deplasa de o bună perioadă de timp și utilizează un cadru metalic.
Din cauza problemelor de sănătate, Ion Iliescu nu s-a mai prezentat la audieri la Parchetul General de luni de zile, fiind citat în instanță chiar luni, 20 februarie. Sursele judiciare susțin că acesta nu a pledat vinovat în Dosarul Revoluției. Acesta a spus în repetate rânduri că nu este vinovat pentru victimele de la Revoluție.
Fostul ministru din perioada lui Nicolae Ceaușescu va împlini vârsta de 93 de ani pe data de 3 martie 2023.
Ion Iliescu, inculpat în dosarul Revoluției
Ion Iliescu este inculpat în dosarul Revoluției, iar rechizitoriul cuprinde câteva fragmente din declarațiile date de fostul președinte în fața comisiei senatoriale ”Decembrie 1989”.
Ion Iliescu a vorbit, la un moment dat, despre execuția lui Nicolae Ceaușescu, dar și despre episodul în care s-a crezut că ar fi dispărut trupurile neînsuflețite ale fostului dictator și soției sale, Elena Ceaușescu. Nicolae Ceaușescu a fost condamnat la moarte și executat în seara de Crăciun a anului 1989, după un proces organizat de un complet de judecată pe care soții Ceaușescu nu l-au recunoscut ca fiind legal.
Ion Iliescu a povestit în fața comisiei senatoriale ”Decembrie 1989” ce s-a petrecut atunci. Audierea a avut loc pe 16 decembrie 1994, iar din comisie au făcut parte: Valentin Gabrielescu (președinte), Mircea Vîlcu, Ilie Plătică-Vidovici, Șerban Săndulescu, Gheorghe Răboacă, Ioan Pop, Victor Apostolache, Sergiu Nicolaescu și Adrian Popescu-Necești.
Problema executării lui Nicolae Ceaușescu
La începutul audierii, Ion Iliescu a ținut să lămurească, din proprie inițiativă, problema executării fostului dictator.
”Din ceea ce ne-a explicat generalul Stănculescu, era o unitate (unitatea militară din Târgoviște unde erau reținuți soții Ceaușescu, n.r.) cu efective puţine şi exista temerea comandantului unităţii, în circulaţia aceea de zvonuri de tot felul, că oricând este posibil un atac al unui desant care să-i elibereze pe Ceauşescu.
Sau putea să fie posibilă şi o pătrundere a populaţiei în unitate, dacă afla de Ceauşescu, şi linşarea lui fizică. Pornind mai ales de la considerentul că o decizie din acest punct de vedere poate să rezolve problema-cheie, curmarea sacrificiilor de vieţi umane, după o mică deliberare, într-un cadru restrâns, am acceptat ca să se constituie Curtea respectivă. Mazilu, ca jurist, a formulat propunerea, împreună cu Procuratura şi Tribunalul Suprem”, a spus atunci fostul președinte.