Multe persoane şi-ar dori ca specialiştii să îi poată avertiza înainte de producerea unui seism major, fie doar şi cu câteva zeci de secunde înainte, astfel încât să ajungă într-un loc sigur.
Pot fi oamenii preveniţi înaintea unui cutremur mare? „Pământul nu poate fi pus într-o formulă”
Din păcate, seismologii explică, din nou, faptul că acest lucru este imposibil. În cadrul unui conferinţe susţinute la sediul INFP (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului), seismologul Mihai Diaconescu a precizat clar că nu există nicio metodă ştiinţifică pentru astfel de predicţii.
„Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem printr-o formulă să aproximăm activitatea Pământului sau să facem preziceri.
Nu există nicio metodă pentru a face predicție pentru cutremur și asta nu numai în România, ci la nivel mondial.
O predicție ca să fie veridică și acceptată de comunitatea științifică trebuie să aibă un caracter universal, să aibă în spate un aparat fizico-matematic și să fie reproductibil.
Plăcile se mișcă în permanență și se întâmplă ca uneori să se acumuleze mai mult stres”, a explicat specialistul.
Directorul INFP: Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă
Cât despre cutremurul de marţi, 14 februarie, din Oltenia, care a avut o magnitudine de 5,7, directorul INFP a subliniat că de 200 de ani nu a mai fost un asemenea seism puternic în acea regiune. Mai mult, cutremurul a fost urmat de alte 94 de replici.
„Intensitatea epicentrală a fost 6 spre 7 grade, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă.
A fost o surpriză. Calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă. Au fost două cutremure cu magnitudine peste 5. E clar că a fost intensificare pronunțată a activității seismice, va schimba harta de hazard seismic pentru acea zonă, în viitor vom avea cutremure mai mari acolo.
E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. E greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100 de ani. Astfel de cutremure care apar mai rar apar pe un fond pe care e foarte greu să îl previi.
Toate datele pe care le furnizăm au o marjă de eroare, de aceea realitatea intră în marja de eroare. Spui că va fi un cutremur de 6,2 dar poate fi 6,1 sau 6,3″, a declarat, miercuri, Constantin Ionescu.