Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 produs luni în Turcia și Siria i-a trezit amintiri emoționante jurnalistului Mircea Badea. Acesta a povestit cine a fost persoana care i-a salvat viața în cutremurul produs în România în anul 1977.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 produs luni în Turcia și Siria i-a trezit amintiri emoționate jurnalistului Mircea Badea care a povestit despre experiența sa de la cutremurul din 1977, produs în România.
Cine i-a salvat viața lui Mircea Badea?
„Eu încerc să nu prea privesc imaginile de la cutremurul din Turcia. Sunt absolut sinistre. Sunt mai sensibil la acest subiect și nu fac față foarte bine la aceste tragedii. Sigur că s-ar putea întâmpla și la noi, așa cum s-a întâmplat și în 1977.
Eu mai sunt în viață pentru că bunica mea – Dumnezeu să o odihnească – s-a pus peste patul în care eram și au căzut cărămizile peste bunica. Sigur că vom mai avea și noi un cutremur mare. Este o chestiune de când, nu de dacă se va întâmpla.
Eu mai pun și problema cetățenilor, nu doar a autorităților. Câți dintre cetățenii din București sunt, pe bune, interesați de subiect în afară de momentele acestea când se emoționează și se uită la tragedia altor oameni? De exemplu, oamenii care stau în blocuri cu bulină roșie nu au niciun fel de responsabilitate? Ba eu cred că da.”, a povestit, luni seara, Mircea Badea, la Antena 3.
Ultimul cutremur major din România
Ultimul cutremur major din România s-a produs pe data de 4 martie, la ora 21:22 și a avut magnitudinea de 7,3 pe scara Richter. Seismul de atunci a adurat aproape un minut, timp în care aproape toate clădirile din capitală s-au zguduit și multe chiar s-au dărâmat.
Peste 1.500 de persoane au fost ucise de cutremurul din 1977, printre care și renumitul actor Toma Caragiu.
Seisemele din Turcia ar fi putut decalanșa un cutremur în România
Specialiştii din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) au avertizat că cele două cutremure din Turcia, cu magnitudine de 7.8 și 7.5, care au fost resimţite în sud-estul Turciei, în Siria, în Liban şi Cipru şi au fost urmate de 145 de replici, au produs unde seismice care s-au propagat şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa un cutremur.
Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord-vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei în Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană şi Eurasiatică.
Falia nord-anatoliană care se deplasează către sud-est este mai apropiată de România şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea, cu toate că România şi Turcia se afla pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud este mai puţin probabil să influenţeze seismicitatea din ţara noastră. Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure.