Premierul francez Elisabeth Borne a fost pus la zid de opoziție, deși a dat asigurări în Parlament că femeile nu vor fi defavorizate mai mult decât bărbații în temeiul propunerilor deja controversate din proiectul de reformă a pensiilor, scrie RFI. Fr.
Femeile vor fi obligate să muncească mai mult decât bărbații
Proiectul de reformă a pensiilor prevede creșterea vârstei de pensionare, gradual până în 2030, de la 62 de ani, cât este în prezent, la 64 de ani, dar și schimbarea modalității de calcul a pensiei, având în vedere că se propune ca oamenii să contribuie mai mult pentru a primi o pensie completă: 43 de ani în loc de 41,5, până în 2027 în loc de 2034.
Un document guvernamental privind impactul modificărilor legii arată că femeile vor fi obligate să muncească mai mult decât bărbații pentru a reduce dezechilibrul între sexe.
Confruntat cu criticile opoziției, ministrul francez pentru relația cu Parlamentul, Franck Riester a fost nevoit să admită că „femeile ar putea fi defavorizate de creșterea vârstei de pensionare” de la 62, la 64 de ani, așa cum propune legislația. Acesta a fost fitilul care a declanșat focul în rândul opoziției de stânga, care l-a acuzat pe premier că promovează o reformă anti-femei.
Premierul se apără
„Nu pot permite să se spună că propunerile noastre nu vor proteja interesele femeilor”, a spus șefa guvernului de la Paris, răspunzând tirului de acuzații aduse de deputatul socialist Mélanie Thomin, conform cărora femeile ar fi „cel mai puternic afectate” de schimbări.
Borne a asigurat Parlamentul că reforma „va reduce decalajul inacceptabil dintre bărbați și femei la momentul pensionării.
„Protejăm femeile care au o carieră profesională incompletă”, a continuat premierul.
„La fel și pe cele care au început să lucreze devreme”, a spus ea, susținând că reforma va contribui la reducerea decalajului dintre bărbați și femei.
Deputații din „Franța Nesupusă”, cei mai virulenți
Opoziţia de stânga a fost cea mai vocală. Adunată în coaliţia Nupes, opoziția de stânga este împotriva acestui proiect de reformă. Deputații din ”La France insoumise” (Franța Nesupusă) sunt cei mai virulenți și au averizat că vor depune toate amendamentele necesare pentru a avea o reforma corectă.
„Până și guvernul a fost obligat să accepte că femeile vor fi „penalizate” prin prelungirea vârstei de pensionare”, a scris liderul socialist Olivier Faure într-un mesaj pe Twitter. La rândul său, partidul ecologiștilor a decis să blocheze reforma.
De asemenea, toate sindicatele din Franța se opun creșterii vârstei de pensionare.
Aproxmativ două milioane de protestatari au ieșit în stradă, joia trecută, iar următorul val de demonstrații va avea loc pe data de 31 ianuarie.