Sociologul Ana Bulai prezintă o situație îngrijorătoare pentru România: Nu este suficient să îți plătești dările la stat
Așadar, aceasta a susținut că este „foarte important” pentru o persoană să aibă copii care „să preia povara bătrâneții”.
„Nu este suficient să îți plătești dările la stat. Este foarte important să ai și copii care, la rândul lor, să preia povara bătrâneții tale pentru că tu, acum, ai povara actualilor bătrâni. Dar da, mai trebuie ca acești copii să și rămână pe teritoriul României.
Dacă tu ai copii pentru export, valoarea ta în procesul de solidaritate rămâne doar pentru actualii bătrâni, nu și pentru bătrânețea ta. Această componentă nu mai este valorizată în România. Nu se discută aproape deloc.
Din punctul meu de vedere, cu toată simpatia pentru vârstnicii noștri, trebuie să spunem că da, pensiile sunt foarte mici în România, dar sunt așa și pentru că mulți dintre copiii pensionarilor de acum lucrează în străinătate fără să contribuie la sistemul de pensii din România”, a spus sociologul Ana Bulai, conform dcnews.ro
Marius Budăi spune că România are mai mulți angajaţi decât oameni care sunt la vârsta senioratului
În altă ordine de idei, amintim că Marius Budăi a vorbit anterior despre rezultatele recensământului populaţiei. În acest context, a subliniat că România trebuie să implementeze măsuri din timp, pentru a nu ajunge în situația în care are mai multe persoane aflate la vârsta senioratului decât angajaţi.
„Situaţia este îngrijorătoare şi nu este numai în România, ne uitam şi pe rapoartele Eurostat. Nu ar fi o noutate aici, problema vine din ce putem facem pentru a preîntâmpina şi am avut unele acţiuni premergătoare acestui recensământ, încât din 2018- 2019, când de exemplu au declarat domeniul constricților un domeniu prioritar în România şi am instituit salariul minim mai mare decât cel normal şi cu o fiscalitate redusă, care a avut ca rezultat atunci, timid într-adevăr, dar o întoarcere a unor cetăţeni acasă.
Este clar că această îmbătrânire a populaţiei aduce după sine şi o piaţă concurenţială a pieţei de muncă foarte mare, şi atunci avem această problemă, ţările mai puţin dezvoltate din estul Europei, vor avea tot timpul o scurgere de lucrători, către ţările mai dezvoltate din centrul Europei”, a declarat Marius Budăi la Prima News.