Veste cumplită despre pensiile din România! Anunțul a fost făcut chiar acum: E o scădere

punctul de pensie taloanele de pensie

SURSA FOTO: Capital

Scăderea populației în România a devenit o problemă destul de alarmantă în ultimele decenii. Iancu Guda a vorbit despre consecințele cu care se va confrunta țara noastră în următorii ani. Iată despre ce este vorba.

Expertul în economie Iancu Guda a vorbit în podcastul „Fain & Simplu” cu Mihai Morar despre ritmul în care natalitatea populației este în scădere și ce ne așteaptă din această perspectivă în următorii ani. România este al doilea popor de pe pământ din perspectiva scăderii populației, după Siria.

Cineva care trăiește cu 1.000 de euro va trece la o pensie de 350 de euro

„Noi când ne vom pensiona, copiii nou-născuți astăzi, care ar trebui să ajungă în câmpul muncii, peste 20 de ani, vor fi atât de puțini, încât nu o să fie suficient (pentru a plăti pensiile – n. red.)”, a declarat Iancu Guda în cadrul podcastului „Fain & Simplu” cu Mihai Morar.

„Cineva care trăiește cu 1.000 de euro va trece la o pensie de 350 de euro, brusc, că s-a pensionat. Și atunci, e o scădere…o prăbușire a standardului de viață, fără precedent. Multe popoare îmbătrânesc, dar la noi ritmul este foarte polarizat. Adică, o să avem bătrâni care se vor pensiona după 2030 în creștere exponențială din cauza decretului ceaușist din anul 1070 (decrețeii – n. red) care interzicea avortul.

Acei oameni vor ajunge la pensie după 2030. Și acum avem 5,2 milioane de pensionari. Se estimează că în 2040 vom avea 6 milioane. Iar dacă luăm pe ultimii 10 ani: copiii nou-născuți – 2 milioane, persoane decedate – 3 milioane”, a explicat expertul.

România este al doilea popor de pe pământ din perspectiva scăderii populației, după Siria

„Suntem, raportat cu toate aceste fenomene, la populația rezidentă, al doilea popor de pe pământ din perspectiva scăderii populației, după Siria, o datorie care tot crește, care trebuie plătită de un popor care tot scade, al doilea d epe glob raportat la populația rezidentă, va deveni o problemă care va fi decontată, garantat, la un moment dat, prin taxe mai mari și creșterea vârstei de pensionare.

În ultimii doi ani am împtumutat cât am împrumutat în ultimii opt ani. În cei opt precedenți. Deci, ritmul de creștere a datoriei publice este exponențial. Deci, doar în ultimii doi ani, jumătate din toată datoria din ultimul deceniu. Și astea sunt datorii pe care copiii noștri le vor avea de decontat”, a explicat expertul financiar Iancu Guda la podcastul „Fain & Simplu” cu Mihai Morar.