Președintele României Klaus Iohannis a anunțat că reuniunea Consiliului European, care va avea loc în perioada 9-10 februarie, nu va cuprinde pe ordinea de zi problema cu privire la extinderea Spațiului Schengen.

Klaus Iohannis a anunțat chiar acum: Consiliul European din 9-10 februarie NU va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen

Șeful statului Klaus Iohannis a menționat că a avut discuții cu premierul Suediei în privința aderării României la Schengen. „Este în temnă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție.”, a declarat Iohannis. Chestiunea Schengen nu se discută însă la Consiliul European, nu se tranșează acolo, ci la Consiliul JAI, a adăugat liderul de la Cotroceni.

„Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bileterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că atunci când va fi pusă pe agendă va primi un răspuns pozitiv. Noi, UE, nu putem să ne permitem încă un eșec. Consiliul European din 9-10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. După părerea mea este oricum prea devreme până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria.”, a nuanțat Klaus Iohannis.

România și Bulgaria trebuie să primească un vot în același timp

Liderul de la Cotroceni a declarat că România și Bulgaria trebuie să primească un vot favorabil în același timp. De asemenea, șeful statului s-a arătat optimist în ceea ce privește negocierile cu partea austriacă și cea olandeză în vederea obținerii unui vot pozitiv din partea Austriei și Olandei.

„Voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută, va fi discutată sigur în marja reuniunii, între noi, dar fără să apară în concluzii, și sunt optimist că în continuare vom găsi soluții și pentru votul austriac și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria, fiindcă cea mai bună soluție este ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp”, a adăugat Klaus Iohannis.