Lars Danielsson a spus că Suedia NU va iniția un vot privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen dacă nu se ajunge la un acord cu țările care s-au opus primirii celor două țări în zona de liberă circulație europeană.

De asemenea, diplomatul suedez a subliniat că Suedia nu a fost niciodată împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Președinția suedeză a Consiliului UE va discuta despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Acesta a asigurat că președinția suedeză a Consiliului UE va purta discuții în legătură cu următorii pași.

„Acest lucru, evident, include cele două ţări vizate, precum şi ţările care au indicat că au o problemă cu acest proces. De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care în decembrie nu a fost o decizie pozitivă nu sunt legate în mod direct de chestiuni europene sau de prerogativele preşedinţiei”, a spus Lars Danielsson.

”Noi am început deja consultări bilaterale cu părţile afectate. Nu pot spune acum când aceste discuţii vor oferi ocazia de a repune chestiunea pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). În opinia noastră, cu cât mai curând, cu atât mai bine.

Însă nu vedem niciun sens în a pune chestiunea pe agendă înainte de a fi clar că există o şansă rezonabilă de a obţine aprobarea în Consiliu. Aşadar vom încerca să facem asta în timpul preşedinţiei suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Asta nu depinde în primul rând de noi, ci de părţile implicate”, a adăugat diplomatul suedez.

Pe data de 8 decembrie 2022, Austria și Țările de Jos au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Pentru a se ajunge la un acord în acest dosar, este nevoie de unanimitate în rândul statelor membre.

Potrivit novinite.com, președintele bulgar Rumen Radev este de părere că ne putem aștepta la o rezolvare cel mai târziu în luna octombrie a acestui an.

Vor intra România și Bulgaria în Schengen în 2023?

Vă reamintim că recent, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a explicat de ce este posibil ca acest dosar să ajungă pe masa Consiliului JAI în a doua jumătate a acestui an.

„Pentru că președinția suedeză a venit cu o agendă care nu pune în prim plan extinderea zonei Schengen. Președinția anterioară a avut pe agenda sa extinderea spațiului de liberă circulație și din start, partenerii noștri din Cehia și-au fixat acea țintă, ca România să fie primită în Spațiul Schengen.

În cazul Suediei nu vedem acest lucru. Aici cred că și noi am fi putut acționa într-o manieră diferită, în sensul în care ar fi trebuit să punem presiune pe Suedia, să aibă acest subiect pe agendă.

Ei mai degrabă se concentrează pe zona de migrație, ceea ce poate fi favorabil României, în sensul în care se pot oferi acele soluții căutate de Guvernul din Austria, se va discuta despre o nouă agendă europeană în ceea ce înseamnă fenomenul migrației, cu noi soluții.

Asta este bine, ne permite să avansăm, însă nu văd Suedia dornică în a pune acest subiect pe agenda președinției lor, așa că undeva în a doua parte a anului, mai degrabă, cu sprijinul partenerilor din Spania, am putea să facem acest lucru, dar ce facem acum poate să constituie premisele pozitive pentru un vot pozitiv în a doua parte a anului și intrarea României în Spațiul Schengen în cursul acestui an sau la începutul anului viitor”, a spus acesta pentru RFI.