Decizia Austriei a fost mizerabilă

Vicepremier în Guvernul României, Kelemen Hunor, consideră că decizia cancelarului austriac Karl Nehammer, privind blocarea aderării României la Spațiul Schengen, a fost una „mizerabilă”, care nu rezolvă problemele interne din Austria.

Liderul UDMR spune că la nivel european există o lipsa de solidaritate. Kelemen Hunor punctează că Uniunea Europeană avea nevoie de un succes în perioada aceasta de criză și acesta putea să fie reprezentat de extinderea Schengen.

„Eu cred că a fost o mișcare absolut imprevizibilă a colegilor din Austria, o decizie mizerabilă care nu a rezolvat problema cancelarului, că a pierdut alegerile și probabil va pierde în continuare. Nu a rezolvat problema, a creat o problemă pentru noi și a creat o nemulțumire absolut justificată din partea românilor la adresa guvernului austriac.

Asta e … vrem, nu vrem, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. (…) O lipsă de solidaritate la nivel european. UE, instituțiile europene și statele membre aveau nevoie de un succes și era posibil pe Schengen, că în perioadă de criză, de război, totuși suntem capabili să mergem înainte solidari, cu toate greutățile, că nimeni nu spune că nu apar probleme pe granița turco-bulgară, dar chestia asta trebuie rezolvată, nu să blochezi o intenție a tuturor statelor membre, mai puțin tu că ai o problemă internă”, a declarat liderul UDMR la B1 TV.

România nu aderă la Schengen înainte de 2024

De asemenea, Kelemen Hunor este pesimist în ceea ce privește șansele de aderare ale României la Spațiul Schengen în acest an. El a precizat că după ce se termină alegerile din Austria se poate rediscuta cu autoritățile de la Viena.

„În prima jumătate a anului 2023 nu se va face, e clar. Degeaba ne amăgim și nu trebuie să ne mințim singuri. În a doua jumătate a anului, sub președinția spaniolă, nu spun că nu trebuie să încercăm. Trebuie să încercăm, s-ar putea să reușim cu calea aeriană, cu aeroporturile, apoi terestru, dar nu înainte de 2024.

Dar cred că după ce se termină povestea asta cu alegerile regionale în Austria se poate rediscuta cu Austria, mai ales că ei au primit garanții inclusiv financiare privind întărirea graniței turco-bulgare”, a explicat Kelemen Hunor.