Anul trecut, în perioada premergătoare zilei de 9 mai, au existat speculații că Vladimir Putin va folosi aniversarea victoriei asupra nazismului pentru a anunța încheierea „operațiunii militare speciale” în Ucraina. Și azi Rusia este încă în război cu Ucraina, iar atmosfera de la Moscova este complet diferită.
9 mai este o dată aflată în centrul ideologiei lui Putin
9 mai este o dată aflată în centrul ideologiei lui Putin. Data de 9 mai ilustrează destinele divergente ale Ucrainei și Rusiei. Ca simbol suprem, Ucraina marchează acum data de 8 mai, aliniată cu ceremoniile europene pentru a sărbători sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Capitularea naziștilor s-a semnat la ora 23:01, ora Berlinului pe 8, care era 12:01, ora Moscovei, pe 9 mai.
Aniversarea victoriei din „Marele Război Patriotic” se află în centrul narațiunii Moscovei, așa cum a fost scrisă și rescrisă de sistemul Putin. Este laitmotivul invadării Ucrainei, cu argumentul inițial despre „denazificare”. Mai crede cineva asta?
Marșul ”Regimentului nemuritor” a fost anulat
Marți, la parada de 9 mai, Vladimir Putin nu a avut nimic bun de anunțat, nici măcar capturarea orașului Bakhmut: mercenarii Grupului Wagner l-au cucerit parțial cu prețul a zeci de mii de vieți. Dar ucrainenii nu au cedat, iar Putin nu poate revendica acest succes.
Mai presus de toate, autoritățile ruse au anulat marşul omagial denumit ”regimentul nemuritor”, piesa centrală a militarizării și a identității rusești. „Nemuritorii”, aflat ani la rând în centrul paradei de 9 mai, are menirea de a onora memoria morților pe front.
Putin l-a promovat: în 2018, președintele rus a mărșăluit în fruntea unui milion de oameni, cu portretul bunicului său în mână. Marșuri similare au avut loc în întreaga lume în comunitățile rusești; chiar și la Paris, în cimitirul Père Lachaise.
Lupta împotriva Occidentului
Într-o carte dedicată „regimentului nemuritor”, istoricul de origine rusă Galia Ackerman subliniază că, prin această paradă, „rușii își reafirmă în primul rând victoria asupra naziștilor, arătând astfel lumii întregi superioritatea lor morală, mai întâi asupra Occidentului, apoi asupra restului lumii.
Anul acesta, marșul a fost anulat la Moscova și în mai multe orașe rusești. O explicație neoficială a fost teama de a vedea portrete ale victimelor războiului din Ucraina afișate printre cele ale victimelor din cel de-al Doilea Război Mondial.
Un semn de neliniște imperceptibilă, care s-a adăugat absenței unor lideri străini importanți în Piața Roșie, scrie World Crunch.
Departe de triumf
Vladimir Putin nu mai poate da înapoi, fie doar și din cauza crimelor de război comise. Acest 9 mai sumbru nu este nici despre triumfalism, nici despre dileme: în căutarea marelui război patriotic, Putin caută motive pentru a rezista și a supraviețui, desemnând Occidentul drept adversar, în locul naziștilor de ieri.
În bătălia simbolurilor, președintele Volodimir Zelenski a tras primul foc, declarând luni, 8 mai, că rușii vor fi alungați din Ucraina, „ca naziștii în 1945”.