Un fost consilier al Kremlinului avertizează în timp ce Moscova își continuă planul de a invada Ucraina, situația politică din Rusia se deteriorează, ceea ce ar putea duce la eventuală o lovitură de stat.
Abbas Gallyamov, omul care îi scria discursurile președintelui Vladimir Putin, susține că în Rusia se îndeplinesc toate condițiile pentru o adevărată răscoală.
„Cu cât războiul se prelungește mai mult, cu atât devine mai clară inutilitatea sa”, a scris acesta într-un articol pentru publicația de opoziție Mojem Obiasnit.
Gallyamov mai scrie că poporul rus a început să realizeze faptul că Moscova nu va reuși să răstoarne „regimul” de la Kiev, iar teritoriile deja anexate, despre care spune că sunt un premiu de consolare, nu vor consola, de fapt, pe nimeni.
Disputele se înmulțesc, de asemenea, și în cadrul armatei, iar fostul consilier al Kremlinului scrie că „[șeful Wagner] Prigojin a discreditat regimul în ochii ofițerilor prin retorica sa, iar furia îndreptată împotriva autorităților care îi permit unui criminal să îi calce în picioare devine tot mai puternică.”
Vladimir Putin își pierde din credibilitate
Acesta mai notează că imaginea de viclean „macho” pe care și-a construit-o Vladimir Putin dispare și ea, fiind înlocuită de cea a unui dictator de mâna a doua.
„Pe măsură ce țara se confruntă cu tot mai multe probleme și autoritățile sunt incapabile să le rezolve, Putin se transformă tot mai constant în ochii oamenilor dintr-un strateg într-un dictator simplu de mâna a doua”, a scris Abbas Gallyamov.
În condițiile în care soldați ruși s-au revoltat împotriva liderului lor, iar ofițeri de rang înalt au dezertat direct de pe front, cel care scria discursuri pentru liderul de la Kremlin spune că singurul lucru care lipsește pentru declanșarea unui puci este doar puțină organizare.
„Trebuie înțeles faptul că marea majoritate a comandanților din armata unei națiuni autoritare nu sunt suporteri devotați ai autorităților, ci oportuniști de rând”, a scris fostul consilier.
Din ce în ce mai mulți ruși se predau din proprie inițiativă
Dacă acest lucru nu era deja suficient, din ce în ce mai mulți soldați ruși aleg să se predea din proprie inițiativă trupelor ucrainene, numai ca să nu ia parte la acest război.
Un reprezentant al liniei telefonice „Vreau să trăiesc” din Ucraina, susține că 6.543 de soldați ruși au sunat la numărul lor pentru a anunța că se predau guvernului ucrainean într-o perioadă de doar patru luni, potrivit The Guardian.
„În timpul eliberării Hersonului, am primit apeluri de la ruși și ne-au spus ‘Salvați-ne sufletele pentru că am rămas blocați undeva în noroi, batalionul nostru este complet distrus, mai avem doar 10 soldați, vă rugăm să ne scoateți din această mizerie”, a spus acesta.