Documentele Pentagonului ajunse în presă conțin și zvonul conform căruia un general de top din Rusia complotează pentru a „sabota” războiul din Ucraina, în timp ce Putin făcea ședințe de chimioterapie, scrie Vice.com.

Săptămâna trecută, documente clasificate dintr-un raport de informații al Pentagonului și-au făcut loc pe Telegram și Twitter după ce s-au scurs pe Discord. Toate par să fi fost tipărite și fotografiate înainte de a fi scoase dintr-o locație sigură.

Documentele conțin briefing-uri zilnice ale serviciilor de informații și fragmente scurte ale unor informații

Pe lângă o serie de informații privind mișcările de trupe și victimele din Ucraina, documentele conțin și briefing-uri zilnice ale serviciilor de informații și fragmente scurte ale unor informații provenind din diverse surse din întreaga lume. Una dintre ele a sugerat că secretarul Consiliului Național de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, și șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, ar fi avut un plan bine pus la punct pentru a-l sabota pe Putin, în timp ce liderul de la Kremlin era tratat pentru cancer.

Fiecare document scurs pe Telegram conține un șir de litere care servește drept prescurtare, explicând cum a fost colectat documentul și cui îi este destinat. Șirul din partea de sus a notei despre Rusia „“throwing the war” este (TS//SI//REL TO USA, FVEY/FISA).

Acest lucru înseamnă că documentul respectiv este ultra-secret, colectat prin monitorizarea comunicațiilor (SI), și poate avea ca destinație persoane cu autorizație specială de securitate, super secretă, din SUA sau din alte țări care face parte din ”Five Eyes”. „Five Eyes” este o alianță a serviciilor die informații din SUA, Canada, Noua Zeelandă, Australia și Regatul Unit. Aceste informații au fost disponibile doar persoanelor cu autorizație ”top Secret”, dar acest memoriu a fost destinat oficialilor cu rang înalt din Pentagon.

Zvon despre un complot, neconfirmat de spionajul american

Documentele scurse atribuie originea zvonului unui oficial ucrainean, care are o sursă cu acces la oficialii de la Kremlin. Nu există niciun indiciu în documente că serviciile de informații americane ar fi confirmat veridicitatea informației respective, dar, la un moment dat, o agenție de spionaj care monitorizează comunicațiile a auzit acest zvon despre complot și ședințele de chimioterapie la care este supus Putin și a decis că merită să fie transmis oficialilor de la Pentagon.

„Conform sursei, care a primit informațiile de la o sursă rusă neidentificată, cu acces la oficialii de la Kremlin, Rusia plănuia să devieze resursele din Taganrog, Rusia, către Mariupol, Ucraina și să-și concentreze atenția pe frontul de sud”, se spune în notă.

„Conform sursei, planul „ofensivei” ar putea fi o strategie concepută de secretarul Consiliului Național de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, și de șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, pentru a-l sabota pe Putin.”

Și despre „cancerul” lui Putin

Înainte de scurgerea acestor documente, Ucraina plănuia o contraofensivă împotriva Rusiei pentru a încerca să o împingă afară din țară. Documentele scurse conțin o parte dintre planurile Kievului, despre care se spune că acum le-a modificat.

Aceleași documente fac referire și la cel mai vehiculat zvon al ultimelor luni, conform cărora Putin ar avea cancer. ”Sursa a indicat la 22 februarie că Gherasimov a plănuit să-și continue eforturile de a sabota ofensiva, menționând că a promis că va „da peste cap” așa-numita operațiune militară specială până pe 5 martie, când Putin ar fi fost programat să înceapă o ședință de chimioterapie și, prin urmare, nu mai putea influența efortul de război.”

Prezență constantă în mass-media de stat, Putin dispare uneori pentru perioade lungi de timp, iar mulți au făcut speculații legate de faptul că președintele rus s-ar trata pentru cancer. Vladimir Putin are 70 de ani, iar serviciile de informații din Kiev au susținut, în mod constant, că este bolnav, deși nu există dovezi concrete care să susțină această teorie.

Americanii au știut ce urmează

Anterior, oficialii americani au avertizat că ar putea fi divulgate mai multe documente. ”Divulgarea de informații clasificate și sensibile poate avea nu numai consecințe uriașe pentru securitatea națională, dar poate duce și la pierderi de vieți omenești”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Chris Meagher.

Washingtonul a luat măsuri pentru a limita pagubele provocate de dezvăluirea informațiilor și a-și calma aliații, dar a fost prea târziu. Deși unele dintre fișierele distribuite în mediul online par să fi fost editate, cum ar fi unul privind cifrele victimelor ucrainene, New York Times a relatat că oficialii americani au recunoscut că multe dintre ele sunt autentice.