În urma unui sondaj de opinie realizat recent în state diferite, s-a constatat faptul că încrederea oamenilor în Vladimir Putin s-a schimbat după izbucnirea războiului din Ucraina. Ce cred acum oamenii din SUA, Canada, Spania, Israel, Japonia şi Australia despre președintele rus?
Potrivit sondajului respectiv, încrederea oamenilor în Vladimir Putin a scăzut brusc la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. Conform răspunsurilor preluate din 18 state diferite, 90% dintre persoanele intervievate şi-au pierdut încrederea în capacitatea președintelui rus de a „face ce trebuie” la nivelul politicii globale.
Din februarie până în mai, Centrul de Cercetare Pew din Washington D.C. a studiat opiniile oamenilor despre Rusia, NATO şi Vladimir Putin în rândul a 23.484 de adulţi din state puternice din punct de vedere economic, precum Statele Unite ale Americii, Canada, Spania, Israel, Japonia şi Australia.
Oamenii și-au pierdut încrederea în Vladimir Putin
Sondajul Centrului de Cercetare Pew a constatat faptul că în toate cele 18 state, o medie de 78% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au deloc încredere că Vladimir Putin îşi va trata în mod responsabil rolul său de pe scena politicii internaţionale.
„În ultimele două decenii, ratingurile lui Putin au scăzut în mod constant în mai multe ţări. Dar în 2022, aceste cifre au atins minime record în fiecare ţară în care s-au stabilit sondaje”, au scris cercetătorii americani, relatează Business Insider.
Malaezia a fost singura ţară în care 59% dintre persoanele chestionate şi-au exprimat parţial sau total încrederea în liderul rus. În Statele Unite ale Americii, însă, doar 6% din adulții intervievați au declarat că au încredere că Vladimir Putin va face ceea ce trebuie pe scena politicii globale.
În ceea ce privește continentul european, Grecia a fost singura ţară care a avut cele mai bune opinii despre Vladimir Putin. Acolo, 27% dintre respondenţi au fost de acord cu acţiunile sale de pe scena politică mondială.
Deşi nu a fost adresată nicio întrebare despre războiul din Ucraina, Centrul de Cercetare Pew a declarat că majoritatea interviurilor au fost efectuate după izbucnirea războiului din Europa de Est. Aparent, conflictul militar a schimbat mult opinia publică despre Vladimir Putin, au spus cercetătorii americani.
Europenii care susțin partidele populiste de dreapta îl favorizează pe Vladimir Putin
Centrul de Cercetare Pew a remarcat faptul că cetățenii europenii care susţin partidele populiste de dreapta din ţara lor tind să-l favorizeze pe Vladimir Putin. Cu toate acestea, încrederea lor în liderul rus a scăzut drastic în acest an.
Prin comparaţie cu sondajul de opinie realizat în 2021, cercetătorii americani au constatat că o medie de 74% dintre persoanele chestionate din 17 state diferite au declarat că nu au prea multă încredere în Vladimir Putin în ceea ce priveşte gestionarea problemelor globale.