Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, va adopta un proiect de lege care să introducă somații electronice pentru recruți și să interzică bărbaților care se sustrag de la ele să părăsească țara, a raportat Meduza, o publicație rusească independentă, la 10 aprilie.

Restricții pentru recruții din Rusia

Recruții care nu răspund la somații vor fi obligați să se prezinte voluntar la biroul de înrolare militară în termen de două săptămâni de la următoarea recrutare.

Potrivit Meduza, cei care nu vor respecta regulile se vor confrunta apoi cu restricții, inclusiv cu interdicția de a părăsi țara. Ulterior, aceștia ar putea fi, de asemenea, restricționați să îndeplinească diverse funcții sociale de bază, cum ar fi cumpărarea de bunuri imobiliare, înregistrarea unei afaceri sau contractarea unui împrumut.

Kremlinul a negat lansarea unui al doilea val de mobilizare a recruților pentru războiul împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, organul de presă independent rus deținut de olandezi, The Moscow Times, a raportat la 15 martie că birourile de înrolare militară au început să trimită citații bărbaților din oblasturile Lipetsk, Tiumen, Sverdlovsk, Penza și Voronej, precum și din Krasnodar Krai.

Se presupune că cele mai multe dintre convocări se refereau la „clarificarea datelor” din sistemele de birou, dar unii bărbați au fost chemați la instruire, inclusiv aproximativ 100 de bărbați din regiunea Tiumen.

Trădarea, pedepsită cu închisoarea pe viață în Rusia

Autoritățile din Rusia vor pedepsi trădarea cu închisoare pe viaţă, potrivit unui proiect introdus recent în Duma de Stat.

Vasili Piskarev, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate şi combaterea corupţiei, informează că Rusia va pedepsi trădarea cu închisoare pe viaţă, potrivit unui proiect introdus recent în Duma de Stat.

„Propunem să stabilim pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru trădare”, a scris Vasili Piskarev pe Telegram, conform TASS.

De asemenea, Vasili Piskarev a subliniat că amendamentele privind majorarea pragului pedepsei prevăd şi ca sentinţa să fie executată în instituţii cu regim special de detenţie, iar dreptul la eliberare condiţionată a celor condamnaţi pe viaţă să nu fie acordat mai devreme de executarea a cel puţin 25 de ani, cu condiţia unui comportament exemplar.

„Sper că amendamentele pe care le-am propus vor fi examinate de Duma de Stat şi susţinute de deputaţi în viitorul apropiat.Ele au fost pregătite pentru proiectul de lege deja adoptat în prima lectură, ceea ce va face posibilă examinarea lor promptă”, a mai spus deputatul, potrivit sursei menționate.

Deputatul a explicat și că Duma de Stat a introdus amendamente şi pentru înăsprirea răspunderii penale pentru terorism.