Presiunile lanțulurilor globale de aprovizionare, care afectează economia globală, vor dura cel puțin încă un an, susține Maurice Levy, președintele grupului de comunicare Publicis, citat de CNBC. În opinia sa, creșterea inflației a fost rezultatul deficitului apărut în lanțurile de aprovizionare.

” De asemenea, este și rezultatul faptului că trecem la energie verde, ne îndreptăm către o lume verde și avem dificultăți în a aduce această nouă energie la nivelul lumii vechi”, a adăugat președintele consiliului de administrație al gigantului de publicitate Publicis Groupe. ”Asta generează o creștere a prețurilor și apasă greu pe puterea de cumpărare a clienților”, spune Levy, citat de CNBC.com.

Masa de Crăciun a americanilor îi va arde la buzunare

Aproape orice ingredient al mesei festive de Ziua Recunoştinţei, de la tradiționalul curcan, la cafeaua de după cină, va avea un preţ mai mare în acest an, a comentat recent ziarul New York Times, citând economişti și comercianți. Americanii tot sunt mai strâmtoraţi din cauza acestui „lanţ de aprovizionare blocat, a costurilor ridicate de transport, a penuriei forţei de muncă şi din pricina politicilor comerciale”, dar și a inflației, a subliniat publicaţia americană.

Penurie de bunuri și forță de muncă

Economiile din întreaga lume se confruntă cu o penurie de bunuri și forță de muncă, în timp ce prețurile gazelor naturale europene au atins cifre record în ultimele luni, ca urmare a cererii în creștere, a vremii extreme, dar și a stocurilor scăzute.

Levy consideră însă că problemele actuale legate de inflație și ofertă reflectă o perioadă de tranziție, anticipând o revenire la normalitate „undeva prin 2023 sau 2024”.

„Nu cred că ar fi corect să ridici ratele dobânzilor chiar acum”, a declarat Levy pentru CNBC. El admite totuși că mulți observatori ai pieței se întreabă cum ar putea fi controlată inflația, a cărei creștere se observă în întreaga lume.

Indicele prețurilor de consum din SUA a crescut cu 6,2% față de anul trecut, în octombrie, marcând cea mai mare creștere din ultimii 30 de ani, amintește CNBC.

Și dincolo de Atlantic, inflația din Zona Euro a înregistrat o creștere anuală de 4,1% în octombrie – mai mult decât ținta Băncii Centrale Europene.

Mohamed El-Erian, consilier economic șef la Allianz, afirma la începutul acestei luni că Rezerva Federală își va pierde credibilitatea din cauza poziției sale față de inflație, notează CNBC.