Noua tulpină de COVID face prăpăd. Este alertă maximă printre vaccinați. E vestea cea mai proastă venită chiar acum. Valeriu Gheorghiță a spus exact despre ce este vorba. Coordonatorul campaniei de vaccinare a atras atenția cu privire la tulpina sud-africană. Acesta a susținut că noua varinată din Africa de Sud ar să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a dat vineri, detalii importante despre acest subiect fierbinte al momentului. El a vorbit, la Antena3, despre varianta sud-africană. Valeriu Gheorghiță a avertizat că noua tulpină de COVID poate ocoli răspunsul imun.

„O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a avertizat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, varianta africană a COVID are potențialul de a exploda la nivel global.

„Avem deja cazuri secundare în Hong Kong, în Israel și un caz în Europa, în Belgia, într-adevăr. Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de călătorie. Trebuie să înțelegem că aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm atunci când ele deja sunt într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală decât avem în evidență”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Această variantă are mai multe mutații decât se cunoștea

Potrivit acestuia, această variantă are mai multe mutații decât se cunoștea până la acest moment. Mai exact, sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike.

„Este greu de spus la acest moment în ce măsură această variantă virală scapă de sub protecția oferită de vaccinuri sau de trecerea prin boală, dar se pare că într-adevăr ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun. O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a spus Valeriu Gheorghiță. În opinia sa, o soluție este accelerarea campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a susținut că vineri se întrunește grupul de experți al OMS și se așteaptă ca noua variantă „să fie trecută cel puțin între variantele de interes”.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, va trebui să se analizeze dacă este nevoie de noi măsuri. El a amintit că unele țări au impus deja restricții de călătorie.

Cine sunt persoanele afectate de noua tulpină din Africa de Sud

Valeriu Gheorghiță a arătat că s-a observat, la variantele secvențiate, că într-un timp relativ cazurile cu noua tulpină au crescut mai mult decât la Delta, iar rata bazală de reproducere este cel puțin 2. Potrivit acestuia, infectările confirmate sunt mai ales în școli și la tineri, care au în comun interacțiunea și mobilitatea crescute.

„Trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Chiar dacă vom avea infecții la persoane vaccinate mă aștept ca formele să fie mai ușoare la aceste persoane”, a punctat acesta.

„Cert este că nu avem niște soluții miraculoase la îndemână, trebuie să folosim ceea ce am învățat până acum, și anume este important să limităm transmiterea acestei variante virale. Ce înseamnă – că trebuie să evităm călătoriile neesențiale în țările din Africa de Sud și în mod deosebit în Africa de Sud, în Botswana, unde au fost identificate cazuri. De asemenea, este important ca la întoarcerea din călătorie din acele țări să se impună testarea, intrarea cu test anterior negativ și, de asemnenea, cred că e foarte important și asta probabil că va fi și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de a efectua carantină cel puțin șapte zile cu testare înainte de ieșire din carantină”, a adăugat oficialul, care a vorbit și despre efectul variantei asupra răspunsului imun.

Trebuie spus că primul caz de infectare cu această nouă tulpină a fost descoperit deja în Europa. Mai exact, în Belgia, unde autoritățile au reacționat imediat. Autoritățile belgiene au depistat vineri primul caz de infectare cu noua tulpină sud-africană B.1.1.529, potrivit unui anunț al ministrului Sănătății, Frank Vandenbroucke. E vorba despre o persoană testată pe 22 noiembrie, la întoarcerea din străinătate.