Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre problema depopulării și despre scăderea natalității în România.
Tinerilor le este greu să își găsească locuințe şi nu-şi mai întemeiază familii
Acesta a afirmat că tinerilor le este din ce în ce mai greu să își găsească o locuință, din cauza creditelor neperformante. De aceea, ezită să își întemeieze o familie, determinând natalitatea să scadă considerabil.
„Creditele de consum în România sunt în principal legate de construcția și cumpărarea de locuințe. Cumpărarea unei locuințe este unul dintre factorii principali ai politicii demografice. Tinerii nu pot să-și întemeieze o familie, nu pot să aibă copii, dacă nu au un acoperiș.
Faptul că avansurile sunt date înapoi, faptul că sunt probleme mari cu creditele neperformante, ne determină să ne gândim de două ori la ce se va întâmpla în România peste 30 de ani.
Țara noastră va fi o țară depopulată. Scăderea va fi într-un ritm mai rapid decât acum. La ultimul recensământ am pierdut un milion de oameni, dar vom pierde mai mult. E un pericol pentru națiune și pentru suveranitatea țării“, a spus profesorul în cadrul emisiunii „Totul despre bani“ de la DC News, moderată de Mihai Ciobanu.
Românii tineri pleacă din țară pentru că nu au încredere în viitor
Mircea Coșea a adăugat că tinerii părăsesc România din cauza lipsei de perspective și a neîncrederii în clasa politică.
„Unul dintre marile proiecte pe care ar trebui să îl facă este o politică demografică pe termen lung. Trebuie foarte mult sprijinită familia și tot ceea ce înseamnă îngrijirea copilului. Fără forță de muncă vom fi determinați să aducem forță de muncă din exterior.
În Marea Britanie vin mii de oameni din țările asiatice, dar cei care vin completează lipsa de muncă, pe când în țara noastră înlocuiesc forța de muncă.
Noi gonim de aici forța de muncă națională, ca să o înlocuim cu alții. Românii pleacă și acum, pentru că nu au încredere în viitor. O națiune are nevoie de mâncare, de liniște și de încredere în cei care o conduc.
Dacă încrederea în acești oameni scade, populația se depărtează de ceea ce înseamnă stat, începe să trăiască pe cont propriu și nu mai au încredere în clasa politică și conducători, pentru că aceștia se ocupă de lucruri care nu sunt pe agenda populației“, a mai spus el.