Lovitură cruntă pentru toți românii! Vestea venită chiar acum: Aveți grijă cum va păstrați economiile
Fostul prim-ministru al României, Florin Cîțu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care spune că Ministerul Finanțelor și implicit Partidul Social Democrat (PSD), având în vedere că ministrul este social democrat, au anunțat că inflația și dobânzile vor ajunge la noi noi valori și în acest an.
De asemenea, Florin Cîțu spune că primul împrumut pe acest an reprezintă, de fapt, primul semn al dezastrului care urmează. Fostul șef al Guvernului se referă la împrumutul de 3,3 miliarde de lei, cu o dobândă maximă de 8,15 procente.
”MF-PSD ne anunță că inflația și dobânzile ajung la valori record și în 2023. Primul împrumut al anului 2023 și primul semn al dezastrului care urmează. MF-PSD a împrumutat 3,3 miliarde lei la dobândă maximă de 8,15%”, arată fostul prim-ministru al României.
Vor fi introduse taxe noi anul acesta
Pe acest fond, spune fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), vor fi introduse taxe noi în acest an din cauza foamei de bani MF-PSD. De asemenea, el a mai spus că împrumuturile Ministerului Finanțelor arată că inflația va crește și în acest an, la fel ca și dobânzile.
”Este clar că la asemenea foame de bani MF-PSD va introduce taxe noi și în 2023 ( în plus față de cele deja crescute la 1 ianuarie 2023). În plus, această disperare a MF-PSD de a se împrumuta din prima săptămâna arată că inflația crește și în 2023 și bineînțeles cresc și dobânzile”, mai arată Florin Cîțu.
Românii trebuie să își păstreze economiile
Așadar, fostul prim-ministru al Guvernului și fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL) spune că românii ar trebui să aibă grijă la cum își păstrează economiile.
”Aveți grijă cum va păstrați economiile. MF-PSD o să vină sa ia o bucată mai mare din tot ce aveți și anul acesta. Altfel, trebuie să ia bani de la FMI”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a lui Florin Cîțu.
Ministerul Finanțelor are de gând să împrumute 9 miliarde de dolari în 2023
Pentru a acoperi o parte din nevoile totale de finanțare în valoare de 160 de miliarde de lei, echivalentul a 34,5 miliarde de dolari, dar și pentru a reduce presiunea pe piața internă, Ministerul Finanțelor are de gând să împrumute, în acest an, suma de 9 miliarde de dolari, echivalentul a 8,5 miliarde de euro, de pe piețele externe.
România a luat drept model Ungaria, care s-a finanţat miercuri cu bonduri de 4,25 de miliarde de dolari, lansând o ofertă de trei tranşe în încercarea de a-şi consolida bugetul la începutul acestui an, scrie Bloomberg, care adaugă că Ministerul Finanțelor a ieșit în piață cu scadențe de 5, 10 și 30 de ani.
Nu în ultimul rând, România s-a oferit să răscumpere anticipat obligaţiunile sale în dolari cu scadenţă în august anul acesta şi în ianuarie 2024.
Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, a spus pentru Bloomberg că emisiunile de finanţare nu ar trebui să pună presiune pe investitorii locali şi că România va continua să se bazeze pe împrumuturi externe pentru o mare parte din fonduri. Marţi, randamentul obligaţiunilor la 10 ani denominate în lei a scăzut cu 15 puncte de bază, la 8,23%.