Camera Deputaților a aprobat, miercuri, o propunere legislativă care vizează modificarea Ordonanței de Urgență 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.
Noua propunere limitează la maximum zece numărul de persoane care pot fi înregistrate la o anumită adresă cu un singur act de identitate.
Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, arată proiectul carer a primit undă verde de la Camera Deputaților.
Cei care nu respectă legea riscă să fie sancționați contravențional cu o amendă care începe de la 75 de lei și poate ajunge până la 150 de lei.
Clarificări pentru persoanele considerate defavorizate
Conform noii legi adoptate, persoanele fizice considerate defavorizate și care nu pot face dovada adresei de domiciliu vor fi înregistrate pe baza unui certificat eliberat de unitatea administrativ-teritorială care indică adresa la care este stabilit domiciliul lor.
De asemenea, legea prevede că, odată îndeplinite condițiile tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, orice serviciu public comunitar de evidență a persoanelor va procesa cererea de eliberare a cărții electronice de identitate, indiferent de locul de domiciliu sau de reședință al persoanei.
Schimbarea domiciliului este mult mai flexibilă de acum înainte
Noua legislație prevede că persoanele fizice care găzduiesc alte persoane care nu și-au înregistrat adresa de reședință reală în cartea de identitate peste termenul permis trebuie să se prezinte alături de acestea la serviciul public comunitar responsabil cu înregistrarea persoanelor fizice la locul unde se află proprietatea. Acest lucru este necesar pentru a-și da consimțământul pentru cazare, cu excepția cazurilor în care cazarea este în interesul serviciului sau în scopuri turistice.
În conformitate cu reglementările actuale, această obligație se aplică atunci când persoanele fizice cazează în mod continuu alte persoane pentru o perioadă mai mare de 30 de zile.
Ce se întâmplă cu cei care nu stau la adresa din buletin?
De asemenea, deputații au stabilit că persoanele fizice care locuiesc la o altă adresă decât cea înscrisă în cartea de identitate trebuie să se adreseze serviciului public comunitar de evidență a persoanelor pentru actualizarea adresei sau să își înregistreze domiciliul în termen de 15 zile de la mutare și să solicite înscrierea în cartea funciară. Textul actual îi obligă doar pe cei care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința să își înregistreze noua adresă în cartea funciară în acest termen.