Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că plafonarea preţului la combustibil la 6 lei pe litru ar duce la penurie.

„Întrebare pentru PSD.

PSD dorește plafonarea prețului la combustibil în jur de 6 lei pe litru. Așa am auzit. Eu nu particip la discuțiile din coaliție din data de 3 aprilie 2022.

În acest moment România are cam cel mai mic preț la combustibil din UE. Doar în Bulgaria este mai ieftin. Până și în Ungaria, unde prețul este plafonat, de multe ori combustibilul este mai scump.”, a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîțu, întrebare pentru „geniala” soluție a PSD

Fostul premier, Florin Cîțu, mai spune că are o întrebare pentru social-democrați.

„Întrebarea: Ce companie ar mai aduce benzină și motorină în România să vândă la un preț MULT mai mic decât cel determinat de piață dacă poată să vândă mult mai scump în alte țări din UE?

Această întrebare este valabilă și pentru „geniala” soluție a PSD care reduce din pix marja de profit a unei companii. Capitalul circulă liber în UE și va merge acolo unde are cel mai mare randament.

Astfel de „soluții” GARANTEZA subdezvoltarea României.

P.S. O să stea PSD la coadă pentru milioanele de români care nu vor mai găsi benzină și motorină pentru ca o sa fie penurie?”, a scris Florin Cîțu, marți seara, pe pagina sa de Facebook.

Se plafonează preţurile la combustibili în România?

România este tot mai aproape de o eventuală plafonare a preţurilor la combustibili. Avocatul Gabriel Biriș intervine în toată această controversă şi explică de ce o astfel de soluţie din partea statului român este un pericol uriaş pentru ţara noastră.

Preţurile la carburanţi au sărit în aer în ultima perioadă! Românii resimt scumpirile de fiecare dată când merg să alimenteze la pompe, iar influenţa preţurilor la benzină şi motorină se resimte, inevitabil, şi în alte produse şi servicii.

Una dintre soluţiile despre care vorbesc tot mai multe voci este plafonarea preţurilor. Gabriel Biriș, avocat de business, a făcut o analiză asupra costurilor reale ale unei astfel de decizii luate în România

„Plafonăm prețul la motorină? Puțînă aritmetică nu strică…Hai să vedem de unde și, mai ales, cine plătește:

În primul rând, trebuie să înțelegem că relevant nu este prețul la petrol (că noi avem doar vreo 30% din necesar acoperit de petrol românesc), ci prețul la motorină pe piețe. Prețul la motorină este azi  1320 dolari/tonă, în creștere.

Că să aflăm cât este prețul pe litru, înmulțim cu 0,845 (că motorină e mai ușoară), aflăm prețul la 1000 l, împărțim la 1000 și obținem 1,115 $/l. Un dolar este astăzi 4,6937 lei, deci prețul la motorină este 5,25 lei/l.

La prețul asta adunăm acciza de 1,52 lei/l și obținem 6,77 lei/l. La asta adăugăm TVA 19% și obținem 8,05 lei/l.

Atât costă motorină astăzi pe bursă. La pompă este 9,2 lei/l, inclusiv TVA. Asta înseamnă că rămân 1,15 lei din care, să nu uităm 19% este TVA. Scădem TVA și obținem 0,95 lei/l”, scrie Gabriel Biriș pe pagină să de Facebook.