Specialiștii în domeniul resurselor umane au susținut faptul că persoanelor trecute de 50 de ani le este dificil să se stabilească la un loc de muncă, pe când angajatorii au prezentat un punct de vedere în contradicție.
Rata șomajului a crescut la 5,2% în septembrie față de 5,1% în luna august
Datele Institutului Național de Statistică (INS) au arătat că, în luna septembrie 2022, numărul șomerilor a crescut, comparativ cu august, ajungând la 432.700 de persoane, față de 422.500. Rata șomajului pentru septembrie a urcat la 5,2% față de 5,1% în august.
Pentru persoanele adulte (25-74 de ani), rata şomajului a fost de 4,1% pentru luna septembrie 2022 (3,4% în cazul femeilor şi 4,5% al bărbaţilor). INS a mai adăugat că numărul şomerilor în vârstă de peste 25 de ani reprezintă aproape trei sferturi din numărul total al șomerilor. Respectiv, una dintre categoriile cele mai vulnerabile la angajare în cazul pierderii locului de muncă este cea a persoanelor peste 45-50 de ani.
Ce spun angajatorii și specialiștii despre lipsa forței de muncă
„La 40-50 de ani, școala pe care ai făcut-o, diploma pe care ai obținut-o nu mai au absolut nicio relevanță. Și, da, cei de 50 de ani își găsesc foarte greu de lucru, indiferent de domeniu și de pregătirea lor. Sunt și excepții, desigur”, a declarat George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști HR din țară. Din punctul de vedere al angajatorilor, lucrurile nu sunt chiar atât de sumbre, ținând cont de faptul că România se confurntă de ani buni cu o criză a forței de muncă.
„Din experiența mea ca angajator, vă spun că aș angaja persoane trecute de 50 de ani care mi-ar cere de lucru. Pentru că au experiență, atâta câtă au. Că în ultimii 30 de ani nu prea s-au format, nu prea s-au calificat, e alt subiect, dar, oricum, au mai multă experiență decât alții. Pe de altă parte, contează și ce fel de muncă prestează.”, a declarat Radu Godeanu, vicepreședinte al asociației patronale UGIR-1903.
Pentru că, a mai spus Godeanu, dacă este vorba despre o muncă fizică bazată pe efort mare, nu prea te poți baza pe ei, dar să coordoneze o activitate bazată pe efort fizic, sigur se califică. „Ar ști să facă un asemenea lucru, comparativ cu unul mai tânăr care, poate, nu s-ar înțelege cu echipa. Eu am lucrat mult pe șantier și vorbesc despre echipe, nu despre munca în birouri. Am auzit și eu de cazuri de oameni care se plâng, dar gândiți-vă câtă lipsă de forță de muncă există în România.
Mi-e greu să cred că nu-și găsesc de muncă. Singura discuție despre care știu că apare în zona patronatelor este aceea că nu avem forță de muncă și nu că nu angajăm în vârstă sau în nevârstă. Nu ai pe cine să angajezi, acesta este subiectul. Și angajezi pe oricine, fie că e bun sau rău, și vezi apoi. Dacă nu ai deloc, începi cu cei ai.”, a evidențiat reprezentantul patronilor.