Pastorul reformat și liderul comunității maghiare din România cere anularea decretului de retragere a ordinului „Steaua României”, cea mai înaltă distincție din țară.
Președinția, obligată să achite cheltuieli de judecată
Din actele dosarului reiese faptul că Laszlo Tokes susține în continuare autonomia Transilvaniei, având ca model regiunea Găgăuzia din Republica Moldova, pe care îl consideră un succes.
Laszlo Tokes a fost decorat cu ordinul „Steaua României” în anul 2009 de către președintele Traian Băsescu pentru rolul său în Revoluția din 1989 pornită la Timișoara. Din anul 2013, acesta a pierdut titlul în grad de Cavaler, după ce i-a cerut premierului maghiar Viktor Orban un sistem care să ofere protectorat Transilvaniei.
Acum, Președinția trebuie să plătească 4.725 de lei pentru cheltuieli de judecată în recurs.
„Este o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie în acest caz şi am fost surprins când am aflat ştirea deciziei pozitive. Nu m-am aşteptat la o astfel de decizie, dar pentru mine asta este un semnal că totuşi instanţele din ţară au o oarecare independenţă şi avem şanse la rejudecarea acestei cauze care va avea loc în octombrie.
Pe de altă parte, consider că este imposibil să decidă în altfel, într-un alt mod, deoarece avem un adevăr absolut în cauză, este imposibil ca doamna Firea să fie în acelaşi timp şi denunţătoarea şi judecătoarea acestei cauze, de exemplu. Deci, am toată speranţa că această cauză va avea un sfârşit bun”, a spus pastorul reformat într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.
Reacția avocatului lui Laszlo Tokes
Joi, pe data de 25 mai, Kincses Elod, avocatul lui Tokes, a anunțat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis rejudecarea pe fond a dosarului pentru anularea decretului prezidenţial de retragere a Ordinului Naţional „Steaua României”, formulată împotriva preşedintelui Klaus Iohannis şi a fostului premier Dacian Cioloş de către clientul său. O decizie urmează să fie luată pe data de 10 octombrie.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, a admis recursul declarat de Tokes Laszlo împotriva sentinţei pronunţate, în cea de-a doua fază de judecată, deci în rejudecare, de Curtea de Apel Bucureşti.
Asta înseamnă că în primă fază a procesului, care a început în 2016, acţiunea noastră a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel Bucureşti, recursul atunci declarat a fost admis de Înalta Curte de Casaţie cu trimitere spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti, iar Curtea de Apel Bucureşti, care a primit instrucţiuni precise să examineze legalitatea propunerii Consiliului de Onoare al Ordinului ‘Steaua României’, a evitat să se conformeze, nedorind să stabilească nelegalitatea judecăţii Consiliului de Onoare.
Madam Firea (Gabriela Vrânceanu Firea, n.r.) şi madam Andronescu (Ecaterina Andronescu, n.r.) au sesizat Consiliul de Onoare, solicitând preşedintelui României să aducă o hotărâre de retragere a de decoraţiei. În plus, nu s-a admis ca dreptul la apărare să fie exercitat”, a declarat acesta în cadrul aceleiași conferințe.
Kincses Elod este de părere că preşedintele României ar fi avut obligaţia legală de a verifica legalitatea propunerii de retragere a Ordinului „Steaua României” în cazul lui Tokes Laszlo, însă nu a făcut acest lucru şi a admis propunerea şi a dispus retragerea decoraţiei.
„Retragerea decoraţiei a fost şi anticonstituţională, fiindcă în conformitate cu dispoziţia art. 1 din Constituţie, idealurile Revoluţiei trebuie să fie respectate, ceea ce nu s-a întâmplat prin această retragere a decoraţiei.
În data de 10 octombrie o să aibă loc rejudecarea pe fond a cauzei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi sunt ferm convins că atunci se va admite şi în fond acţiunea noastră, având în vedere faptul că doamnele Firea şi Andronescu s-au antepronunţat, adică au propus o soluţie pe care tot ele au şi adoptat-o. Aşa ceva, fireşte, într-un stat de drept nu se poate produce”, a spus el.