Nu va exista nicio extindere a Schengen! Cancelarul austriac Karl Nehammer, cel care s-a opus aderării României la Spațiul Schengen, spune că nu va exista nicio extindere a acestui spațiu.
Nu va exista nicio extindere a Schengen! Lovitură dură pentru România. Austria a spus-o clar
Cancelarul austriac Karl Nehammer a venit cu o nouă declarație publică cu privire la extinderea Spațiului Schengen, în contextul în care refuzul Austriei ca România să intre în acest spațiu a fost aspru criticat de către mai mulți lideri politici europeni.
Cotidianul Die Presse arată că Austria continuă să spună că a dat un astfel de vot din cauza problemei de securitate, criticând, din nou, politica de azil a Uniunii Europene pe care el o consideră eronată.
Pe fondul refuzului Austriei, țara a primit numeroase critici de la diverși oameni politici precum ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. Guvernele de dreapta din Italia și Ungaria au luat și ele o poziție dură față de decizia Austriei.
”Nu va exista nicio extindere (Schengen) atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient. Politica de azil eşuată a UE a cauzat această situaţie. Ameninţările şi argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei.
Atâta timp cât 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate şi trebuie rezolvată odată”, spune cancelarul austriac.
România critică Austria pentru decizia „inexplicabilă” de a bloca accesul la zona fără pașapoarte a UE
Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat Austria pentru că a blocat de una singură aderarea țării sale la Spațiul Schengen fără pașapoarte al UE, calificând gestul drept „inexplicabil”, „regretabil” și „nejustificat”.
„Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, într-un mod inexplicabil și greu de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană”, a spus președintele Klaus Iohannis.
„Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei (…) riscă să afecteze unitatea și coeziunea europeană, de care avem atâta nevoie, mai ales în actualul context geopolitic”, a adăugat el, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina.
În plus, România și-a rechemat propriul ambasador în Austria, Emil Hurezeanu, pentru consultări, un gest politic care, potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, subliniază „dezacordul ferm” al țării cu decizia Austriei și sugerează că relațiile diplomatice se vor diminua.
Reacția survine după o reuniune cu miză mare a miniștrilor de interne care a avut loc joi: Austria a fost singura țară care s-a opus admiterii României – și Bulgariei – în Spațiul Schengen, care a eliminat controalele la frontieră între marea majoritate a statelor membre ale UE.