Vor scoate din ce în ce mai mulți bani din buzunar: O să vă îngroziți
Cei cu credite la bănci sunt nevoiți să scoată din buzunar sume din ce în ce mai mari, în timp ce băncile sunt investigate cu privire la o posibilă înțelegere care a dus la majorarea ROBOR. Exemple de români care au ajuns să plătească rate aproape duble față de cele inițiale sunt multe, iar unii oameni au ajuns să își spună oful pe rețelele de socializare.
Un român care face parte din grupul „Creditul Prima Casă – Informații” spune că în luna decembrie a anului trecut, rata era de 860 de lei, iar acum suma pe care trebuie să o plătească este de 1.596.
”În decembrie 2021 aveam rata 860 de lei, acum este 1596 de lei, problema este că doar 122 de lei e plata creditului, restul de 1474 de lei e dobânda la bancă”, notează internautul, potrivit DC News.
O bună situație în acest sens ar fi plata anticipată a creditului cu scăderea perioadei de îndatorare, însă pentru a face acest lucru este nevoie ca persoana respectivă să fi economisit câțiva bani anterior.
”Nouă ne-a crescut rata la IRCC de la 1400 la 1800. Rata este aproximativ 600 lei, dobânda 1200. Zilele trecute am depus 13000 și am scăzut perioada cu 23 luni. Dacă nu făceam acest lucru, pe cele 23 luni plăteam 41400”, este mesajul unui român care a încercat să facă o rambursare anticipată.
Chiar dacă pare că IRCC-ul este colacul de salvare, în realitate nu prea este, așa cum demonstrează alți internauți cu rate la bancă.
”Și noi avem rata la ipotecar de la 1560 la 2150 la fel mărită într-un an (IRCC)”, ”IRCC noi… 1200 lei în martie 2021 și 1700 acum”, ”Incredibil! Și la mine a crescut cu aprox. 400 RON față de anul trecut, la IRCC”.
Exemple în acest sens sunt multe
Mulți români au ajuns să se plângă de ratele din ce în ce mai mari pe rețelele de socializare. Oamenii consideră că au ajuns să muncească doar pentru a plăti ratele și nu sunt deloc mulțumiți de faptul că o bună bucată din sumele pe care le au de plată reprezintă, de fapt, dobânda.
”Să vă uitați și cât se duce din sumă pe dobândă! O să vă îngroziți! Eu din 1150 plătesc 100 RON principal și 1050 dobânda!”. ”E de plâns… am ajuns să lucrăm doar pentru rată… din păcate. Bine nu știu dacă va fi… Noi am plecat de la 800 am ajuns la 1600”, arată alți internauți.
Această situație o regăsim și la creditele mai vechi, nu doar la cele recente.
”După 5 ani am ajuns de la 612 la 1097. A crescut treptat încât nu am simțit, dar să vedem ce urmează”, ”Și eu în 6 ani de la 515 la 1100…”, mai spun internauții.
Băncile sunt suspectate pentru o înțelegere de creștere a ROBOR-ului
În timp ce românii încearcă să facă față acestor majorări, băncile sunt suspectate pentru o înțelegere de creștere a ROBOR-ului, nota jurnalistă Sonia Simionov pe pagina sa de Facebook.
”Băncile sunt suspecte de „constituire de cartel” după ce multe rate s-au dublat în ultimul an. Zece dintre cele mai mari bănci sunt verificate. Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România sunt verificate. Prin acestă anchetă, Consiliul Concurenței verifică dacă între bănci există o înțelegere pentru fixarea dobânzilor. Ancheta vine după ce ROBOR la trei luni aproape s-a triplat în ultimele 10 luni și după ce, în august, șeful BNR a declarat că băncile au „sărit calul”.
Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei, este azi, 1 noiembrie, 8,19%. În ianuarie era puțin peste 3%. Spre exemplu, rata mea, în ultimele 10 luni, a crescut cu aproape 1.500 de lei (ultima achitată pe 29 octombrie). Iar dacă aș mai avea nevoie de un credit, nu mai pot lua, pentru că această creștere a dus la depășirea procentului de îndatorare de 40% din venit pe care banca mi l-a impus când mi-a acordat creditul. Bineînțeles, pe nimeni nu mai interesează, acum, dacă am de unde plăti. Aștept cu nerăbdare rezultatul acestei anchete. Dacă băncile vor fi găsite vinovate și se va dovedi că s-au înțeles să crească artificial indicele ROBOR, ele vor fi amendate și noi am putea primi despăgubiri. Dacă va fi așa, nu ar fi un rezultat fără precedent”, a scris jurnalista Antena 1.