Anunțul momentului în România! Veste cumplită pentru toți românii. Acest lucru se va întâmpla peste tot în țara noastră. Prețurile vor exploda.
Andrei Ianţoc, un legumicultor, a mărturisit că livrează roşiile cherry la 250 de grame, în caserolă, către hypermarketuri, cu 9,5 lei plus TVA.
„Livrăm numai la hipermarket. Noi livrăm numai produse în caserolă, nu livrăm la kilogram. Avem roşii cherry şi roşii cocktail şi avem şi roşie prunişoară mare.
Am început să livrăm din 10 martie. Noi livrăm roşii cherry la 250 de grame, în caserolă, care costă 9,5 lei plus TVA.
Mai sunt roşii cherry la ciorchine tot la 250 de grame şi sunt mai scumpe, deoarece trebuie să aştepţi până când se face absolut tot ciorchinele. Tu pierzi ca şi cantitate pentru că, culegând roşia bob cu bob, roşiile se fac mult mai repede, stând să se facă facă ciorchine, trebuie să aştepţi până se face tot ciorchinele.
Atunci roşia cherry ciorchine la 250 de grame este 11,5 lei”, a declarat legumicultorul Andrei Ianţoc, vineri, la Prima News.
Motivul pentru care a crescut prețul alimentelor
De asemenea, legumicultorul a explicat și care este motivul pentru care a crescut prețul acestor produse.
„Preţurile acum au crescut din cauza inflaţiei şi a tot ceea ce a crescut. Acum 10 ani ieşeam în pierdere pentru că la supermarket poate dădeam pe timp de vară şi cu 1,5 lei kilogramul de roşie mare.
Iar acum preţurile s-au scumpit din cauza tuturor inputurilor care sunt. Noi cumpărăm peleţi, plătim curent, cumpărăm caserole, etichete, lăzi, trebuie să plătim angajaţii, transportul care s-a scumpit, răsadurile pe care le cumpărăm, seminţele pe care le cumpărăm, combaterea biologică pe care o facem, absolut tot sunt cheltuieli.
Şi ca poate să meargă businessul, să poţi să plăteşti absolut toate lucrurile plus banca pe care o mai ai şi să îţi rămână şi ţie o marjă de profit, normal că preţurile au ajuns la acest stadiu. Dacă acum un an plăteam peleţii cu 400 de lei tona, în toamnă a fost 1.400 de lei tona”, a mai spus Andrei Ianţoc.
Ce spune ministrul Agriculturii?
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că 65 de lei kilogramul este nu exagerat pentru roșii, ci extrem de exagerat şi de nepermis în ţară. El a arătat că a văzut preţuri de 20,35 de lei la fermieri, iar unii îşi iau pentru că sunt trufandale.
Ministrul a precizat despre Programul Tomata, că există 22.251 cereri înscrise în program. „Ştiţi câţi tineri avem acolo? 7.854, faţă de 2019 când am prezentat la Romexpo cei 1.224 de tineri care s-au înscris”, a arătat Daea.
Despre preţul de la tarabă, care ajunge şi la 65 de lei, Daea a spus: „Luaţi-vă după mine, ce zic eu, vă duc în loc sigur. În primul rând, în fiecare dimineaţă, Petre Daea are comunicare cu ţara, la 7.30.
În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele tomate au fost verificate de Autoritatea fitosanitară, pentru că e obligatoriu. Sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei. Sunt vârfurile de producţie”.