Veste cumplită pentru România! Situația e dezastruoasă: Nu am mai văzut așa ceva

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Pe lângă criza sanitară care a lovit România, criza facturilor la energie electrică și gaze face ravagii. Pe lângă efectele asupra consumatorilor, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) anunță că situația este mai gravă de atât.

În cadrul conferinţei „Împreună să punem energia în lumină”, organizată de InvestEnergy, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a vorbit despre criza prețurilor la energie din România.

Situaţia de pe piaţa energiei nu a fost niciodată atât de complicată

Acesta a subliniat faptul că situaţia de pe piaţa energiei nu a fost niciodată atât de complicată, cu preţuri de 10 ori mai mari şi pierderi greu de imaginat din partea furnizorilor. Totodată, el a menționat și faptul că legea privind plafonarea şi compensarea facturilor ar trebui modificată pentru a nu apărea probleme şi mai mari.

„Cât de complicată e situaţia? Din 2007, de când lucrez la ANRE, adică de aproape 15 ani, n-am mai văzut situaţia aşa de complicată ca acum”, a spus el.

Acesta a adăugat că deși credea că anul 2021 se va concentra pe liberalizare, prețurile au explodat surprinzător.

„La începutul anului, credeam că provocarea anului 2021 va fi liberalizarea şi aşa a fost în primul semestru, apoi preţurile au început să crească în piaţă şi în câteva luni am ajuns la o criză generală, nu cred că cineva se aştepta la preţuri de 300 de euro pe MWh la energie peste tot în Europa sau 130 euro pe MWh la gaze naturale. Este o evoluţie de la preţurile surprinzător de mici din 2020 de 3-4 euro la gaze şi de 30-40 euro la energie electrică”, a susţinut oficialul ANRE.

El a vorbit și despre legea 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, care în opinia sa ar trebui modificată, pentru a nu apărea probleme şi mai mari. Mai exact, oficialul ANRE susțne că legea nu este bună nici pentru clienți, nici pentru actorii din piață.

Totodată, acesta adaugă că este nevoie de o serie de modificări pentru ca impactul să nu fie unul mai mare.

„Eu nu o văd o lege foarte bună nici din perspectiva clienţilor, din a actorilor din piaţă. Cel mai frustrant este că atât în procesul de elaborare a ordonanţei de urgenţă, dar şi la aprobarea legii în Parlament, păstrând o echidistanţă între consumator sau furnizori, am semnalat nişte lucruri de care nu s-a ţinut cont şi acum au impact în piaţă şi cred că această Lege 259 ar trebui ajustată în anumite puncte pentru a evita o situaţie şi mai gravă, pentru a nu apărea alte probleme în piaţă”, a continuat Nagy-Bege.

Efectele devastatoare ale legii privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie

Oficialul ANRE a adăugat că există cel puţin două aspecte în această lege care nu au efect benefic asupra pieţei şi mai mult dăunează decât ajută. Este vorba despre supraimpozitarea producătorilor de energie şi plafonarea preţului.

„Cea mai evidentă este extraprofitul producătorilor, dar nu cu extraprofitul am probleme, ci problema este că se impozitează şi energia cumpărată din piaţă de aceşti producători. Ar fi trebuit ca acest impozit să fi fost impus doar pentru cantităţile produse. Exact producătorii din surse regenerabile sunt cei mai afectaţi, pentru că ei cumpără mult din piaţă pentru echilibrare”, a exemplificat reprezentantul ANRE.

Referitor la concurență, oficialul ANRE spune că aceasta a fost eliminată, iar situaţia nu va reveni la normal de la 1 aprilie, ci peste un an sau mai mult, adăugând că pierderile sunt unele greu de imaginat.

„A doua problemă este exact plafonarea. Aş putea accepta faptul că prin plafonare, pe o perioadă de cinci luni se elimină concurenţa, dar aplicând plafonarea pentru clienţii în regim de ultimă instanţă duce la nişte pierderi greu de imaginat. Avem cifre concludente la dispoziţia noastră, le-am înaintat şi domnului ministru spre analiză”, a adăugat Nagy-Bege.

Totodată, vicepreședintele ANRE a mai subliniat faptul că este nevoie de investiţii în capacităţi de producţie şi în reţele, precum şi pentru extracţia gazelor din Marea Neagră. Acesta a mai adăugat că speră ca toată această criză a prețurilor să ducă la apariția unor alternative pentru a înucraja și dezvolta noi tehnologii, precum hidrogenul.

El a făcut apel la măsuri cât mai eficiente pentru ca impactul să nu fie unul atât de mare.

„Orice criză ne împinge înainte şi această criză va avea efecte benefice până la urmă, chiar dacă, momentan, vedem doar efecte negative. Mă aştept să apară capacităţi de producţie de energie, în linie trendului de decarbonizare setat de UE. Mă aştept ca aceste preţuri mari să ne îndemne să găsim alternative, prin încurajarea şi dezvoltarea de noi tehnologii, precum hidrogenul. La nivelul consumatorului sper ca aceste preţuri ne vor îndemna să fim atenţi la consum şi risipă, adică să luăm măsuri de eficienţă energetică”, a conchis responsabilul reglementatorului.