CTP: Guvernul României nu este interesat de Simona Halep pentru că nu mai aduce voturi
Marți, 23 mai 2023, Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat decizia Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (International Tennis Integrity Agency – ITIA) de a anula procesul Simonei Halep pentru a treia oară la rând pentru ca ambele spețe în care este implicată jucătoarea de tenis (cea în care este acuzată de dopaj cu Roxadustat și cea legată de neregulile descoperite în pașaportul ei biologic) să fie judecate simultan.
Din punctul său de vedere, decizia respectivă este o încălcare a Dreptului Fundamental al Omului al unui cetățean al Uniunii Europene (UE), dreptul la justiției, accesul la justiției, de aceea Guvernul României ar trebui să intervină, însă nu face așa ceva pentru că Simona Halep nu le mai poate aduce voturi.
„Pentru Guvern nu exiști decât dacă poți să îi aduci un câștig de voturi, de capital politic sau dacă poți să îi provoci o pierdere. Ambele sunt bune pentru a fi băgate în seamă de către Guvern. De ce vom constata că greva profesorilor nu va da niciun rezultat pentru ei acum? Pentru că profesorii nu reprezintă în clipa de față o amenințare suficient de mare pentru Guvern.
O să mai vedem până la alegeri ce o să facem. (…) Atunci Simona aducea voturi. Lipirea de imaginea ei aducea voturi, acum Guvernul și personajele astea public de suprafață care atunci se dădeau pe lângă ea sunt ezitante: ”Mai bine să tac eu din gură, de ce să mă bag, acum rezultă că s-ar fi drogat, imaginea ei e compromisă, nu mă bag, pentru că s-ar putea să mă facă să pierd voturi”, cele două criterii ale acțiunii guvernamentale care nu are niciodată legătură cu problemele oamenilor de orice nivel, oriunde din țara asta.
Important e să le aduci ceva sau să îi ameninți suficient de puternic că vor pierde ceva. De aceea nu intervine. Acum, după părerea mea, ar trebui să intervină”, a declarat, marți, Cristian Tudor Popescu (CTP) în cadrul emisiunii „Bună, România” de pe B1 TV.
CTP: Simonei Halep îi este încălcat dreptul la justiției
„Este într-o situație care în clipa de față sunt depășite cuvintele Roxadustat, dopaj, suspendare și chiar jucătoarea de tenis Simona Halep. Nu mai e vorba despre asta. Este vorba de un cetățean al unei țări din UE căruia i se refuză un drept fundamental al omului, dreptul la justiție, accesul la justiție. Pentru așa ceva se merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
A fost amânată de două ori audierea ei în fața Tribunalului Independent. La cererea cui? La cererea ITIA, care i-a dat sancțiunea pentru cele două probe.
Să zicem că ITIA sunt procurorii. Procurorii au prezentat probele și au și sancționat-o provizoriu. Pentru ce să ceri tu, procuror, în clipa înc are sancțiunea curge, amânare. Mai de grabă Simona Halep, acuzata ar fi putut să ceară amânarea pentru supliment de probe, pentru supliment de apărare.
Acum, mai mult, vin și spun, cu cinism fenomenal că am comasat cele două cazuri ca să fie o singură judecare, să o ajutăm pe doamna Halep. Comasăm și amânăm pentru că mai avem nevoie să mai interpretăm probele din cazul pașaportului biologic. Dacă mai aveai nevoie de timp, de ce ai ieșit cu acuzația pe piață? Ieșeai în momentul în care erai suficient de bazat în datele respective”, a adăugat celebrul jurnalist.