Începe războiul nuclear?! Rusia a lansat o serie de avertismente de ultimă oră după ce Marea Britanie a anunțat că va trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina. „Occidentul începe deja să utilizeze armament cu elemente nucleare. Au rămas tot mai puțini pași până la o confruntare nucleară”, au spus oficialii ruși.
Rusia avertizează că ne apropiem de un război nuclear
Kremlinul și-a întețit amenințările la adresa Occidentului, după ce autoritățile britanice au informat că vor trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina. Annabel Goldie, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării din Marea Britanie, a precizat că unele obuze din tancurile de tip Challenger 2 care urmează să fie trimise armatei ucrainene conțin uraniu sărăcit.
După ce a apărut această informație în presa internațională, Guvernul de la Moscova a acuzat statele aliate Ucrainei că împing războiul spre o confruntare nucleară.
„Am aflat că Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei nu doar tancuri, ci și obuze care conțin uraniu sărăcit. Dacă se va întâmpla acest lucru, Rusia va fi nevoită să reacționeze în consecință, dat fiind că Occidentul începe deja să utilizeze armament cu elemente nucleare”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.
La rândul său, ministrul Afacerilor de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a avertizat că utilizarea muniției cu uraniu stins pe câmpul de luptă din țara vecină „va distruge capacitatea Ucrainei de a produce hrană necontaminată”.
„A fost făcut un pas în plus, au rămas tot mai puțini pași până la o astfel de confruntare (nucleară). Dar, bineînțeles, Rusia are cu ce să răspundă”, a spus Serghei Lavrov.
„Un război până la ultimul ucrainean ar putea deveni un război până la ultimul european. Această decizie va duce la o tragedie globală care va afecta, în primul rând, țările europene. Marea Britanie a declarat că munițiile cu uraniu sărăcit vor fi furnizate regimului nazist de la Kiev. Trebuie să se înțeleagă: următorul pas după livrarea muniției cu uraniu sărăcit ar putea fi utilizarea unei bombe murdare de către regimul de la Kiev. Sau utilizarea de arme nucleare tactice. Dacă un astfel de lucru s-ar întâmpla, nu ar mai fi cale de întoarcere”, a adăugat președintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii de la Antena 3 CNN.
Belarusul se teme de apariția unui război nuclear în Ucraina
La scurt timp, președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a vorbit despre utilizarea armelor cu uraniu sărăcit pe câmpul de luptă din Ucraina. Acesta a avertizat că armata Rusiei va da „un răspuns groaznic” dacă munițiile cu uraniu sărăcit vor fi utilizate împotriva soldaților săi.
„Rusia ne va furniza muniții cu uraniu real. Dacă aceștia (cei care furnizează muniție Kievului, n.r.) sunt nebuni, atunci ei vor da un impuls acestui proces. Acest lucru este cel mai înspăimântător și mai periculos. Prin urmare, trebuie să ne îndepărtăm un pic de nebunie (…) Imediat ce aceste muniții explodează în pozițiile forțelor ruse, veți vedea că răspunsul va fi groaznic, o lecție pentru întreaga planetă.
Rusia nu are doar uraniu. Știți bine asta. Prin urmare, cred că acest trend în războiul acesta, în ceea ce privește escaladarea, nu trebuie să înceapă. Trebuie să mergem către o soluție pașnică. Putin și Xi Jinping au discutat despre acest lucru, de a găsi o soluție pașnică. Atât conducerea rusă, cât și una dintre cele mai mari puteri mondiale, China, și mulți alții sunt de acord cu acest lucru. Dumnezeu există!”, a avertizat președintele din Belarus, potrivit sursei citate anterior.
Marea Britanie dă asigurări că nu va avea loc un război nuclear
În replică, ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie, James Cleverly, a dat asigurări că nu este vorba de nicio escaladare spre un război nuclear.
„Singura țară din lume care evocă probleme de tip nuclear este Rusia”, a spus el.
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Apărării din Marea Britanie, uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, iar „Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze.”
„Cercetări independente efectuate de oameni de știință de la grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și a mediului în urma utilizării munițiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut. Armata britanică a folosit, timp de decenii, uraniu sărăcit în proiectilele sale de perforare a blindajului”, a comunicat instituția respectivă.